Slavnostna akademija 42. Partizanskih smučin v Cerknem

Osnovna šola Cerkno

25.januarja 2019 so v Osnovni šoli Cerkno že tretjič pripravili slavnostno akademijo v spomin na dogodke izpred 74 let v Cerknem, kot spomin na prve organizirane partizanske smučarske tekme, ki so se na osvobojenem ozemlju Cerkljanske odvijale 20. in 21. januarja 1945 sredi tedanje okupirane Evrope. Udeležilo se jih je več kot 40 partizanov, ki so tekmovali v veleslalomu, patruljnem teku in skokih. Kraj je bil med organizacijo tekem v krogu 80 kilometrov obdan s 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot, tekmovanje pa si je kljub vsemu ogledalo več kot 1.000 obiskovalcev.

Kulturni program so, kot vrsto let doslej, oblikovali devetošolci z zborovodkinjo Vanjo Lampič. Slavnostni govornik je bil dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever. Posebej je opozoril, da se mora pripadnost in vrednote vsakega naroda obravnavati in negovati z ustreznim vrednotenjem in spoštovanjem nacionalne preteklosti, predvsem tiste, ki zaznamuje izgradnjo njene državnosti, enotnosti, neodvisnosti in suverenosti. S takšnimi prireditvami prispevamo k temu, da se ohranja spomin na prehojeno pot slovenskega naroda, ki ni bila kratka in ne lahka, a pripeljala nas je do samostojne neodvisne in suverene Republike Slovenije.

Na slovesnosti je bil prisoten tudi režiser novega dokumentarnega filma o Partizanskih smučinah, ki je v nastajanju, Idrijčan Dušan Moravec. V kratkem pogovoru z voditeljico prireditve Damjano Peternel je dejal: »Za mene kot dokumentarista je tak film narediti pravzaprav velik izziv, saj pričevalcev ni več veliko, druge stvari pa je treba naredit na en poseben način, da ohranimo verodostojnost tega dogodka. Gradili bomo na slovenskem značaju. Se mi zdi, da je stvar toliko močna, da lahko pravzaprav nastane samo tukaj, še posebej v teh koncih in v Sloveniji nasploh.

Veliko zaslug za organizacijo slavnostne akademije pred tremi leti in začetek nastajanja dokumentarnega filma imela nekdanji ravnatelj Osnovne šole Cerkno Milan Koželj in bivši župan Cerknega Jurij Kavčič, dolgoletna člana organizacijskega odbora prireditve, ki sta prireditev vseskozi izdatno podpirala.

Dogodek se bo v soboto nadaljeval s tekmami v veleslalomu in smučarskih tekih na Smučarskem centru Cerkno, v četrtek pa so se v veleslalomu na smučiščih Cerkno pomerili učenci Cerkljanske in okoliških osnovnih šol.