Slavnostna akademija Partizanskih smučin 45

Cerkno

V petek 24. januarja 2020 se je v dvorani Osnovne šole Cerkno odvijala slavnostna akademija Partizanskih smučin 45.

Dogodek, ki ga organizacijski odbor že več let pripravlja na predvečer tradicionalnih smučarskih tekem, je zbral pomembne predstavnike javnega življenja ter vojaških in veteranskih organizacij. Med njimi sta bila Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič in predsednik zveze policijskih veteranov društva Sever dr. Tomaž Čas.

Zbrane je ob zboru praporščakov pozdravil predsednik organizacijskega odbora polkovnik Miha Butara, slavnostni govornik na akademiji pa je bil Ladislav Lipič. V nagovoru je opisal pogumno dejanje partizanov športnikov, ki so tekmovanje v treh disciplinah organizirali v času, ko jo bilo v okolici Cerknega še veliko vojakov okupatorja. Posebej je poudaril pomen miru, ki bi ga morali najskrbneje negovati. Danes imajo velike sile v rokah cel svet in le majhen spor lahko zaneti vojne vihre nepredstavljivih razsežnosti. Med drugim se je dotaknil tudi nerazumnih namer posameznikov, ki skozi formalne sodne postopke želijo rehabilitirati največje vojne zločince.

V podobnem duhu je potekalo tudi omizje, na katerem sta sodelovala župan občine Cerkno Gašper Uršič in predsednik odbora Miha Butara. Oba sta izrazila željo, da bi se uresničile želje organizatorjev po izdajo dopolnjenega biltena prireditev in da bi v letu dni luč sveta ugledal dokumentarni film, ki ga že snuje idrijski režiser Dušan Moravec. Na včerajšnji akademiji so kot vsako leto s kulturnim programom sodelovali tudi učenci 9. razreda Osnovne šole Cerkno pod vodstvom Vanje Lampič ter pianistke Teje Močnik.

Organizacijski odbor je ob tej priložnosti s posebnim priznanjem nagradil Mestni muzej Idrija in Osnovno šolo Cerkno, ki vsa leta sodelujeta pri organizaciji.

Foto: Anton Pozvek