Slovesno ob 27. obletnici Pekrskih dogodkov

Obeleževanje obletnice Pekrskih dogodkov, čas pred 27. leti, ko se je ob nekdanjem 710. učnem centru Teritorialne obrambe v Pekrah pri Mariboru začelo merjenje moči med nekdanjo Jugoslovansko armado in slovenskimi obrambnimi silami.

V Vojašnici generala Maistra v Mariboru je potekal dan odprtih vrat, v mariborski kadetnici so opravili Maistrov kviz in nogometni turnir med člani OZSČ Maribor, pripadniki MORS, ekipe MO Maribor in pripadnikov 72. br. SV, od pekrskega izobraževalnega centra pa do Vojašnice generala Maistra in nazaj pa tudi že 27. spominski pohod. Pohodnike je pred začetkom pohoda ob 11. uri pred Izobraževalnim centrom v Pekrah nagovoril dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever. Zaradi aktualnosti je njegov govor objavljen v nadaljevanju. Tradicionalnega spominskega pohoda se je udeležilo več kot 150 pohodnikov.

Spomin na poskus armadnega zajetja prvih slovenskih nabornikov je še vedno živ, saj se je prav v Pekrah začela prva demonstracija vojaške sile, ki je pomenila vstop v desetletje vojn na jugoslovanskem ozemlju. To je bil čas, ki je močno povezal Slovence: "Enotnost, predanost, požrtvovalnost in pogum so tiste vrednote, ki bi jih znova morali postaviti v ospredje," je spomnila ministrica za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Vesna Györkös Žnidar.

Slavnostni govornik, mariborski župan Andrej Fištravec, pa je povedal, da je šlo za spontan, a vendar premišljen protest zoper grožnjo z orožjem: "Zato je bil mogoč spontan in odločen odziv Mariborčanov, zaradi te "nadideje" je bil mogoč odločen in premišljen odgovor naših obrambnih struktur."

Nastopil je orkester Slovenske policije pod vodstvom Tomaža Kmetiča, z vokalnim solistom Matjažem Mrakom, dramski igralec Rado Pavalec pa je recitiral pesmi Karla Destovnika Kajuha in Kajetana Koviča.