Slovesnost ob Dnevu veteranov vojne za Slovenijo 91

GEOSS

Pod geslom Z obrazom proti viharjem v vojni, v miru, z vetrom v jadra prihodnosti smo veterani vojne za Slovenijo 91, združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever, na geometričnem središču Slovenije (GEOSS) slovesno obeležili Dan vojnih veteranov 91 – 17. maj.

Slovesnost se je začela s prihodom praporščakov ZVVS in ZPVD Sever ter dvigom slovenske zastave.

Slovesnosti so se poleg velikega števila veteranov vojne za Slovenijo 1991 udeležili tudi svetovalec predsednika Republike Slovenije mag. Uroš Krek, državni sekretar Ministrstva za obrambo mag. Miloš Bizjak, predstavniki SV, predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij združenih v KoDVOS, župan občine Litija Franci Rokavec, župan občine Moravče Martin Rebolj, podžupan občine Šmartno pri Litiji Srečko Vavtar in številni drugi.

Praznovanje Dneva veteranov je izzvenelo v odličnem programu, v katerem so sodelovali kvintet Orkestra Slovenske vojske, harmonikar Nejc Jemc in baritonist mag. Anton Habjan, program pa je povezoval Ambrož Kvartič.

V imenu društva GEOSS nas je pozdravila Anka Kolenc, pohvale in čestitke nam je namenil tudi župan občine Litija Franci Rokavec.

Predsednik ZVVS genmaj. Ladislav Lipič je v svojem nagovoru poudaril: »Čestitke vsem, ki so v tistih časih leta 1990-1991 storili vse, da uresničijo na plebiscitu sprejeto odločitev slovenskih državljank in državljanov, da želijo živeti v samostojni državi in to smo pomagali tudi uresničiti tako pripadniki Teritorialne obrambe, kot slovenske Milice ob podpori celotnega slovenskega ljudstva. Iskrene čestitke vojnim veteranom, ki ste takrat v prvih vrstah, z orožjem v roki stali in uresničili to željo.« V zaključnem delu svojega nagovora je  podčrtal, da je bila osamosvojitvena vojna tako vsebinsko, kot časovno enkratno dejanje. Svoboda in mir pa naj bosta procesa, ki bosta trajala večno.

Slavnostni govornik predsednik ZPVD Sever dr. Tomaž Čas je v svojem govoru spomnil na številne aktivnosti za zaščito in obrambo osamosvojitvenih aktivnosti ter opozoril, da nekateri pačijo resnico o dogodkih, ki so se zgodili pred 15. majem 1990. Govor zaradi vsebinskih povdarkov o nekaterih aktualnih zadevah in dogodkih objavljamo v celoti.

Praznovanje dneva veteranov smo zaključili ob prijetnem druženju in obujanju spominov, ko smo izbojevali svojo državo – Republiko Slovenijo.

Avtor fotografij in videoposnetkov: Janez Platiše

Video Tomaž Čas  https://youtu.be/E2DBANuIc5g