Slovesnost ob odkritju doprsnega kipa Janeza Stanovnika in počastitev prejemnikov priznanj Ljubljane za leto 2020

Ljubljana

V torek, 4. avgusta 2020 je na Kongresnem trgu v Ljubljani potekala slovesnost v počastitev odkritja doprsnega kipa zadnjemu predsedniku SR Slovenije, dolgoletnemu predsedniku ZZB NOB Slovenije, partizanu in častnemu meščanu Ljubljane Janezu Stanovniku.

Zbrane bosta nagovorila predsednik ZZB NOB Slovenije Marijan Križman in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Na slovesnosti so tudi počastili prejemnike najvišjih priznanj Ljubljane za leto 2020. Prejemnike občinskih priznanj je ljubljanski mestni svet potrdil na seji 4. maja. Običajno priznanja podelijo na slavnostni seji na Ljubljanskem gradu, s katerega so 9. maja 1945 sirene naznanile svobodo in ga zato obeležujejo kot praznik mestne občine Ljubljana, vendar je ta letos zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 odpadla.

NAZIV ČASTNEGA MEŠČANA GLAVNEGA MESTA LJUBLJANA 2020 sta prejela prof. dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, slovenska psihologinja in akademik, zaslužni prof. dr. Jože Mencinger, slovenski pravnik, ekonomist in politik,

NAGRADE GLAVNEGA MESTA LJUBLJANA 2020 so prejeli: Zavod župnije Trnovo – Dom Janeza Krstnika, Mladinski dom Malči Beličeve, Zavod za oskrbo na domu Ljubljana, Center urbane kulture Kino Šiška in Javni zavod Ceneta Štuparja – Center za izobraževanje Ljubljana.

PLAKETE GLAVNEGA MESTA LJUBLJANA 2020 so prejeli: režiser Dejan Babosek z ekipo filma Preboj, Ljubljanski zdravniški orkester Camerata Medica, Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice, Društvo Urbani čebelar, kitarist Pavle Kavc, Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru in Društvo Parada ponosa.

Besedilo in foto: Janez Platiše