Sprejem za ranjene in svojce padlih v vojni 1991

Predsednica parlamenta Urška Klakočar Zupančič je v državnem zboru sprejela ranjene in svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev v vojni za Slovenijo. Poudarila je, da so padli s svojimi herojskimi dejanji dali upanje in pogum tudi drugim, da smo udejanjili stoletne sanje slovenskega naroda.

Predsednica je na sprejemu poudarila pogum in herojstvo njihovih staršev, starih staršev, sinov in hčera, ki bili pripravljeni dati tudi lastna življenja in so prepoznali zgodovinskost trenutka ter "s tem največ prispevali k temu, kar živimo danes". "S svojimi herojskimi dejanji so dali upanje in pogum tudi ostalim državljanom, da smo tesno drug ob drugem udejanjili stoletne sanje slovenskega naroda," je dejala.

Kot je navedla, so se "zavedali nevarnosti in brez zadržkov stopili na negotovo pot do cilja in dali za to prav vse, kar so imeli, lastna življenja". "Kot so vaši ljubljeni del narodove zgodovine, tako ste vi del narodove prihodnosti," je poudarila Klakočar Zupančičeva.

Da pa lahko obeležujemo ta spomin, se moramo po njenih besedah tudi spomniti, da je bil "pot do samostojnosti naše države tlakovana z mnogimi zgodovinskimi mejniki vseh naših prednikov, ki so do dne osamosvojitve bili boj za obstanek slovenstva, jezika, narodne zavesti, tudi v vojnah, v katerih so padali za tuje gospodarje". "Vsa ta naša narodna zgodovina je tista, ki je generacijsko rodila in še rojeva heroje, ki se znajo v kritičnem trenutku zbrati pogum in moč za boj na poti narodnega obstanka," je dodala.

V nagovoru svojcem je spomnila, da jim je bilo po vojni obljubljeno marsikaj in da so bili nad odnosom države upravičeno razočarani, a da je bil v letu 2021 vendarle sprejet zakon, ki je omogočil, da so po 30 letih do odškodnine upravičeni tudi otroci padlih, prav tako partnerji in starši, omogočena je bila tudi ureditev statusa invalida. Predsednica DZ-ja se strinja, da je bilo to urejeno zelo pozno, da pa je bilo treba vsekakor urediti in tako vsaj delno sanirati dolgoletno rano.

Pozvala je še, naj bo "naš prispevek k naši skupni zgodovini takšen, da nas bo nadalje združeval v zavesti, kako težko in s kakšnimi žrtvami smo skozi čas dosanjali svojo državo". "Tega ne smemo nikoli pozabiti. Bodimo ponosni in hvaležni," je še dejala na sprejemu, ki je tokrat prvič potekal v državnem zboru in ki se ga je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Pot samostojne in demokratične države

Hčerka padlega Jerneja Molana Jasmina Molan pa je v nagovoru dejala, da so bile v hramu demokracije po plebiscitu sprejete vse pomembne odločitve, ki so Slovenijo popeljale na pot samostojne in demokratične države. Ob tem je spomnila tudi na nedavno sprejeto odločitev DZ-ja za dopolnitev zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo, po kateri bo izplačana pavšalna odškodnina oproščena dohodnine, in se poslancem zanjo zahvalila.

"Naše družine so davek Sloveniji že plačale leta 1991, ko smo v osamosvojitveni vojni izgubili svoje najdražje. Davek dnevno plačujejo tudi vsi, ki so bili v vojni ranjeni in jim zdravstvene težave ne omogočajo povsem vsakdanjega življenja. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi in voljo v prihodnje dostojno uredili tudi njihov položaj," je dejala Molanova.

Pozvala je še, da tudi v prihodnjem letu stopimo skupaj za dobro vseh Slovencev doma in po svetu ter v srcu ohranimo spomin na vse padle in ranjene, ki so tlakovali pot Sloveniji.

Foto: DZ/Matija Sušnik