Srečanje s svojci padlih žrtev za Slovenijo

Crngrob

Letošnje tradicionalno srečanje s svojci padlih v vojni za samostojno Slovenijo 91´iz vrst Teritorialne obrambe, milice in civilnih žrtev je bilo tretjo soboto v novembru na turistični kmetiji Pri Marku v Crngrobu.

Pri organizaciji smo ponovno združili sile člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever ter Študentska organizacija Univerze v Mariboru, izvedbo pa sta prevzeli Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Škofja loka in Policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska, odbor Škofja Loka. Večino priprav sta izvedla predsednik in sekretar škofjeloškega OZVVS Pavel Jereb ter Matjaž Oblak v sodelovanju s predsednikom odbora Sever Škofja Loka Branetom Virantom.

Povabljenci so po uvodnih besedah predsednika OZVVS Škofja Loka Pavla Jereba prisluhnili besedam upokojenega podčastnika SV in ljubiteljskega poznavalca kamnin in mineralov ter zgodovine teh krajev Frenka Stareta iz Žabnice, ki je na zanimiv in svojevrsten način predstavil geološke značilnosti tega dela gorenjske pokrajine, njene zgodovine in bližnje romarske cerkve, ki hrani rebro ajdovske deklice, kar so imeli udeleženci tudi moč videti. Po ogledu cerkve so se vrnili na turistično kmetijo, kjer sta jih nagovorila predstavnika ZVVS in ZPVD Sever. Predsednik ZVVS Ladislav Lipič je izpostavil pomembnost teh srečanj in poudaril, da je to najmanj kar lahko storimo za svojce tistih, ki so za domovino darovali svoja življenja. Podpredsednik ZPVD Sever Alojzij Klančišar pa je opisal humanitarno dejavnost naše organizacije in izpostavil zadnja primera skrbi za svojce ponesrečenih in umrlih članov. Po nagovorih in pozdravnih besedah je bil na vrsti kulturni program v izvedbi folklorne skupine OŠ Železniki s pisano paleto gorenjskih narodnih pesmi in plesov. Sledilo je kosilo, po njem pa se je predstavnica svojcev, vdova po teritorialcu Jerneju Molanu iz Brežic, ki je padel 27.6.1991 pri Rigoncah, zahvalila za sprejem. V njenih besedah je bilo še vedno čutiti bolečino, pa tudi rahel očitek državi, ki za svojce, predvsem otroke padlih ni storila vsega, kar je pred skoraj tremi desetletji obljubljala.

Sledilo je druženje z neformalnimi in sproščenimi pogovori, ki se je končalo v dobrem vzdušju.

Foto: Matjaž Oblak in Brane Virant