Svečana ceremonija prižiganja večnega ognja na ljubljanskih Žalah

1. septembra 2019, ob 15.00 je na ljubljanskih Žalah potekala svečana ceremonija prižiganja Večnega ognja ob spomeniku Sinovom Rusije in Sovjetske zveze, ki so umrli na slovensih tleh v prvi in drugi svetovni vojni, na ljubljanskih Žalah. Svečanost je potekala na dan, ko se je pred 80. leti  začela druga svetovna vojna.

Večni ogenj je prižgal namestnik predsednika Državne dume Pjotr Tolstoj, ki je v svojem nagovoru izpostavil, da je "Rusija, takrat še Sovjetska zveza, temeljno prispevala k porazu fašizma v Evropi", ter opomnil na nedopustnost potvarjanja zgodovine. Posnetek si lahko ogledate tukaj: https://www.pscp.tv/w/1BdxYeaaELLxX "Zgodovina nam je dana zato, da se iz nje učimo, da danes gradimo življenje za nas, naše otroke in vnuke, izhajajoč iz njenih lekcij," je poudaril Tolstoj.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je v svojem nagovoru poudaril pravilnost in pomembnost ohranjanja spomina na neznane junake, ki so dali življenje za svobodo in mir. Dodal je, da so se v več kot 20 letih od ruskega priznanja samostojne Slovenije med našima državama stkale vezi prijateljstva in sodelovanja.

Ruski veleposlanik Doku Zavgajev pa je spomnil na to, da bo prihodnji teden v moskovskem Parku zmage slavnostna otvoritev spomenika Slovencem (uradno spomenika Slovenskim sinovom in hčeram), ki so v času prve in druge svetovne vojne padli na ozemlju Rusije.

Slovesnosti so se udeležili tudi predstavniki članic Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije (KoDVOS) in k pomniku položili venec. V imenu KoDVOS je zbrane nagovoril predsedujoči genmaj. dr. Alojz Šteiner.