V Cerknem spomin na partizanske smučine

42.Partizanske smučine - Cerkno´45

Cerkno je bilo v znamenju prireditve Partizanske smučine. Že dvainštiridesetič smo se spomnili dogodkov iz leta 1945, ko so 20. in 21. januarja v Cerknem in okolici potekala partizanska smučarska tekmovanja v patruljnem teku na smučeh, veleslalomu in smučarskih skokih – Partizanske smučine – Cerkni ´45, edino tovrstno sredi tedaj okupirane Evrope.

V spomin na tekmovanje so 9. marca 1975 na Črnem vrhu priredili prve spominske smučarske tekme, ki od tedaj potekajo vsako leto. Leta 1981 so na tekmovanju prvič nastopili jugoslovanski vojaki, v naslednjih letih pa so začeli nastopati tudi pripadniki Teritorialne obrambe. Po letu 1991 so v Cerknem začeli tekmovati tudi veterani vojne za Slovenijo.

26.januarja 2019 se je v prelepem sončnem vremenu na startu veleslaloma zbralo 284 tekmovalcev. Nastopili so pripadniki Slovenske vojske, borci in člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Zveza veteranov vojne za Slovenijo je izvedla 15. člansko prvenstvo, svojo tekmo pa smo imeli tudi člani Policijskih veteranskih društev Sever in člani Zveze slovenskih častnikov.

Otvoritvena slovesnost se ne začela s simbolnim preletom letal Slovenske vojske in skokom vojaških padalcev, ki so na prireditveni prostor prinesli slovensko zastavo. Zbrane sta nagovorila župan občine Cerkno Jurij Kovačič in predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas.

Vztrajni delavci SC Cerkno so na progi LOM-3 in LOM-4 pripravili dve smučarski progi, ki sta »zdržali« vse tekmovalce, za izvrstno organizacijo in izvedbo tekem pa so poskrbeli člani Trim kluba Cerkno. Prireditev so obogatili s prikazom smučarskih veščin demonstracijske skupine Edmund Čibej in Turističnega društva Novaki.

V kategoriji veteranov Sever je nastopilo 70 tekmovalk in tekmovalcev iz desetih društev Sever. Med policijskimi veterani je zmagala ekipa PVD Sever Zasavje, pred PVD Sever za celjsko območje in PVD Sever Gorenjska.

Slavnostna prireditev s podelitvijo medalj in pokalov se je nadaljevala ob 14.30 uri v Hotelu Cerkno, kjer so v kulturnem programu nastopili kvartet policijskega orkestra in Moška vokalna skupina Cerkljanski zven. Slavnostni govornik je bil obrambni minister Karl Erjavec.

Foto: Brane Gradišnik in Janez Portir

Rezultati Sever