Vojni veterani s prostovoljnim delom polepšali pritličje ljubljanske porodnišnice

Ljubljana

Člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana in Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana so s prostovoljnim delom in materialom donatorjev prebarvali in uredili vhod, prostor za informatorje in garderobe medicinskega osebja v pritličju Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana

Veterani vojne 1991 smo bili pri obnovi posameznih prostorov ljubljanske porodnišnice udeleženi že v preteklih letih. Tako smo leta 2013 obnovili stene ambulante za rizične otroke, čakalnico, sanitarije in pomožne prostore, pri tem pa uporabljali barve, ki jih je doniralo podjetje Helios.

Leta 2014 smo prebelili prostore enote intenzivne neonatalne terapije tega istega oddelka z barvami, ki jih je donirala Hiša tehnike Etis Ljubljana.

Leta 2015 smo hodnike Porodnega bloka prebelili in osvežili v nežne, tople pastelne tone, izdelali stensko poslikavo - fresko z motivom noseče matere z otrokom, ki je nastal po fotografiji Petre Nuzdorfer. S tehnološko najsodobnejšo barvo in zaščito (inovativno antibakterijsko barvo, ki je še posebno primerna za zdravstvene ustanove) smo prebelili tudi operacijsko dvorano v 1. nadstropju porodnišnice. Akcijo smo izvedli v sodelovanju s podjetji AMAL d.o.o, Martink Pro d.o.o., Dipex d.o.o., in Banko Koper, d. d., ki so darovali material in finančno podprli akcijo.

Leta 2016 smo prebelili in osvežili porodne sobe Kliničnega oddelka, akcijo pa so finančno podprli in donirali barvo podjetja AMAL d.o.o., Martink Pro d.o.o., Dipex d.o.o. in  Rotary kluba Ljubljana – 25.

S tokratno dobrodelno akcijo smo končali petletno obdobje svoje pomoči ljubljanski porodnišnici in tudi počastili 28-letnico samostojne Slovenije.

Strokovni direktor Ginekološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana prof. dr. Adolf Lukanović se je v nagovor v imenu uprave klinike in vseh zaposlenih zahvalil veteranom za njihovo humanitarnost, ki je po njegovih besedah "porok za ponovno obuditev pozabljenih vrednot, kot so pripadnost delu, ustanovi in državi".

Veteranom je pri  tokratni 11.000 evrov vredni prenovi pritličja ljubljanske porodnišnice pomagalo več donatorjev: Obrtna zbornica Slovenije, podjetja Dipex, Amal in Dast, Obrtna zadruga Železopromet in humanitarna kampanja Slojenčki.

V ljubljanski porodnišnici se rodi več kot tretjina slovenskih otrok in je tudi ena največjih porodnišnic v zahodni Evropi. Porodnišnica oz. klinični oddelek za perinatologijo je obenem obporodni center terciarne ravni. Ukvarja se s spremljanjem in zdravljenjem bolnih nosečnic ter odkrivanjem razvojnih nepravilnosti pri plodu.

Pozdravne beseda sta zbranim na današnji slovesnosti namenila tudi predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič in predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Tomaž Čas. Med zbranimi je bil tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan.

Motor vseh teh akcij je bil Dušan Presetnik, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana, ki nam je bil vsem tudi strokovni vodja in mentor pri našem pleskarskem delu. Njegova sled so tudi čudovite stenske poslikave, ki krasijo prebeljene stene v tem objektu. Njemu in predstavnici zaposlenih na kliniki Kumrije Hajdaraj je pripadla čast odkritja spominskega obeležja, ki bo spominjalo na tokratno donacijo veteranov vojne 1991.

Dogodek so z odlično izvedbo popestrili člani kvarteta saksofonov policijskega orkestra.

Foto in video: Janez Platiše

prof.dr. Aolf Lukanović, strokovni direktor Ginekološke klinike Ljubljana