Vseslovensko zborovanje za mir 2019

Cerje

V soboto 21.9.2019 je bila ob pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju vsakoletna osrednja slovesnost ob  svetovnem dnevu miru, ki jo je pripravila Občina Miren-Kostanjevica  v sodelovanju z domoljubnimi in veteranskimi organizacijami združenimi v KoDVOS - Koordinacijo domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije.

Navzočim je zaželel dobrodošlico Župan občine Miren- Kostanjevica Mauricij Humar. V imenu KoDVOS-a je prisotne nagovoril genmaj dr. Alojz Šteiner, predsednik  Zveze slovenskih častnikov in trenutni predsedujoči KoDVOS.

Osrednja govornica je bila evropska poslanka Tanja Fajon. "Naša sreča in velik privilegij je, da živimo v relativnem blagostanju na moderni, demokratični celini, da smo del Evropske unije, ki ji mir vlada že skoraj 75 let," je zbrano množico nagovorila poslanka.

"A mir ni samoumeven. Negovanje vrednot, na katerih je utemeljena moderna evropska skupnost, je lahko stvar politike, a še veliko bolj je to stvar morale in obnašanja slehernega od nas v našem vsakodnevnem življenju. Zgodovinski spomin moramo ohranjati kot varovalko pred ponovitvijo črne zgodovine, a nikakor kot orodje za razprtije in delitve. Prav je, da se srečujemo na Cerju, a nujno je tudi, da ob različnih vsakodnevnih priložnostih opozarjamo na solidarnost, sožitje in strpnost. Ker je mir veliko več kot samo odsotnost vojne", je poudarila v svojem govoru.

Kot vsako leto so med bogatim kulturnim programom prebrali tudi poslanico miru, ki jo je zapisal generalni sekretar OZN Antonio Guterres.

V kulturnem programu pa so nastopili MOPZ Anton Klančič iz Mirna, dijaki umetniške gimnazije gledališko-filmske smeri Nova Gorica, Orkester slovenske policije z pevko Ireno Yebuah Tiran in recitatorji Akcija TIGR – klub mladih.

Poleg številnih zbranih so bili na vseslovenskem zborovanju za mir navzoči tudi praporščaki Zveze društev general Maister, Društva TIGR Primorske, Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, Zveze društev in klubov MORiS ter Zveze slovenskih častnikov.

Slovesnost je režiral in povezoval dr. Rok Andres.

Foto: Vid Šibelja in Tomaž Čuček

Video: Vid Šibelja