Vseslovensko zborovanje za mir 2018

Cerje

V soboto 22.9.2018 je bila ob pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju vsakoletna osrednja slovesnost ob  svetovnem dnevu miru, ki jo je pripravila Občina Miren-Kostanjevica  v sodelovanju z domoljubnimi in veteranskimi organizacijami združenimi v KoDVOS - Koordinacijo domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije.

Navzočim je zaželel dobrodošlico Župan občine Miren- Kostanjevica Mauricij Humar. V imenu KoDVOS-a je prisotne nagovoril Ladislav Lipič, predsednik  Zveze veteranov vojne za Slovenijo in trenutni predsedujoči KoDVOS.

»Domovino moramo imeti radi, znati jo moramo braniti, kadar je treba, zato si moramo prizadevati za mir«, je na prireditvi ob mednarodnem dnevu miru na Cerju poudaril predsednik vlade Marjan Šarec.

"Slovenci nismo nikoli napadali, Slovenci smo se vedno samo branili. In naša osnovna vrednota je bila vedno beseda samo s tremi črkami – mir. Zelo enostavna beseda, a hkrati tako težko dosegljiva stvar," je dejal Šarec in nadaljeval, da zgodovina človeštva ni zgodovina miru, ampak zgodovina vojn.

"Mir bo takrat, ko bosta tudi v naši državi dva sodelavca sposobna iti na kavo, ne da bi se skregala zaradi politike. V politiki je vsak dan veliko besed, veliko je sporov, veliko je prerekanj, ampak to ne sme vplivati na družbo, da bi se na delovnem mestu, doma ali kjer koli prepirali zaradi politike. To ni mir, to je zavedenost. Zaradi politike se ne splača prepirati," je še pojasnil zbranim.

Prebrana je bila poslanica ob dnevu miru generalnega sekretarja OZN-a Antonia Guterresa. V kulturnem programu pa so nastopili pevci, Orkester slovenske policije, recitatorji Akcija TIGR – klub mladih, Andrej Jelačin in Ditka.

Poleg številnih zbranih so bili na vseslovenskem zborovanju za mir navzoči tudi praporščaki Zveze društev general Maister, Društva TIGR Primorske, Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, Zveze društev in klubov MORiS ter Zveze slovenskih častnikov.

Režiser prireditve je bil Rok Andres, povezovala pa jo je Manuela Polanc.

Foto: Vid Šibelja in Drago Sikošek