ZVVS in ZPVD Sever zasadila spominsko drevo v Vrtu spomina in tovarištva v Petanjcih

Petanjci

Predstavniki Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever so v Vrtu spomina in tovarištva, ki deluje pod okriljem Ustanove dr. Šiftarjeve fundacije v Petanjcih, s sajenjem spominskega drevesa obeležili prihajajoči praznik dan suverenosti.

Dan suverenosti je praznik v Republiki Sloveniji, s katerim 25. oktobra obeležujemo enega ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve Slovenije, dan, ko je po osamosvojitveni vojni zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade zapustil slovensko ozemlje. Ob tej priložnosti sta predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič in Zveze policijskih veteranskih društev Sever Tomaž Čas zasadila spominsko drevo v počastitev praznika in pomembnih dogajanj v okviru osamosvajanja Slovenije v jesenskem obdobju leta 1991. Ob tem so spomnili, da je bil državni praznik v slovenskem parlamentu sprejet prav na pobudo obeh zvez (glej dopis v prilogi).

Zbrane sta nagovorila Marjan Šiftar, podpredsednik  ustanove in tudi sin Vaneka Šiftarja, pravnika, pedagoga, zaslužnega profesorja Univerze v Mariboru in ustanovitelja vrta spominov in tovarištva, župan občine Tišina Franc Horvat, Ladislav LipičTomaž Čas in nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan.

Milan Kučan je o današnjem dogodku povedal, da gre ob zasaditvi jelke za lep simbolni in spominski poklon ob dnevu suverenosti. "To je dan, ko je država končno postala suverena in obvladala svoj teritorij ter dan, ko se je odločila, da bo zaživela svoje državno življenje. Zdaj tekom let je na žalost pogled na to nekoliko drugačen, kot je bil takrat, na nas je, da državi vrnemo ugled", je dejal.

Ladislav Lipič je povdaril, da se je tega dneva potrebno spominjati, kajti na ta dan smo kot Slovenci postali suvereni, samostojni in dobili svojo državo. "Danes smo obeležili dogodek v čast dneva suverenosti, kateri je zelo pomemben in bi se ga moral zavedati vsak državljan Republike Slovenije, saj je na ta dan Slovenija postala suverena država in taka se nadaljuje tudi njena pot. Upam, da bo to uspešna pot, da bodo ljudje, ki tukaj živijo srečni ter da bodo živeli v miru in blagostanju." "Pomembno je, da smo posadili to drevo, ki povezuje prostor, povezuje spomine in tudi prihodnost", je še povedal

Svoje zadovoljstvo je izrazil tudi Tomaž Čas in dejal, da je zelo počaščen, da je lahko sodeloval ob tej zasaditvi drevesa, ob tem pa omenil, da policijski veterani Sever letos konec novembra praznujejo 30. obletnico akcije Sever, teče pa tudi že 25 let delovanja njihovega združenja.

Dogodek je glazbeno pospremila Marjetka Popovski z glazbeno skupino in recitatorjem, Mitja Jankovič z recitalom in branjem pisne pobude za ustanovitev državnega praznika, prireditev pa je povezoval Anton Pozvek.

Foto: Urška-Pomurec.com