40. partizanske smučine-Cerkno 2017

V soboto 28. januarja 2017 je na SC Cerkno potekala jubilejna 40. prireditev Partizanske smučine - Cerkno '45. Prireditev je posvečena spominu na prve organizirane partizanske smučarske tekme v skokih, veleslalomu in teku na smučeh na osvobojenem ozemlju Cerkljanske sredi tedanje okupirane Evrope 20. in 21. januarja 1945. Na teh so sodelovali tako partizani kot domačini.

V prelepem sončnem vremenu se je na startu veleslaloma zbralo preko 300 tekmovalcev. Nastopili so pripadniki Slovenske vojske, borci in člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Zveza veteranov vojne za Slovenijo je izvedla 13. člansko prvenstvo, svojo tekmo pa smo imeli tudi člani Policijskih veteranskih društev Sever in člani Zveze slovenskih častnikov.

Otvoritvena slovesnost se ne začela z doskokom treh padalcev Slovenske vojske s slovensko zastavo. Zbrane sta nagovorila župan občine Cerkno Jurij Kovačič in predsednik Zveze slovenskih častnikov generalmajor dr. Alojz Šteiner.

Vztrajni delavci SC Cerkno so na progi LOM-3 in LOM-4 pripravili dve smučarski progi, ki sta »zdržali« vse tekmovalce, za izvrstno organizacijo in izvedbo tekem pa so poskrbeli člani Trim kluba Cerkno.

V kategoriji veteranov Sever je nastopilo 70 tekmovalk in tekmovalcev iz desetih društev Sever. Med policijskimi veterani je zmagala ekipa PVD Sever Celje, pred PVD Sever Maribor in PVD Sever Zasavje.

Slavnostna prireditev s podelitvijo medalj in pokalov se je nadaljevala v Hotelu Cerkno, kjer so v kulturnem programu nastopili kvintet policijskega orkestra, učenci OŠ Cerkno in ženski pevski zbor. Slavnostni govornik je bil akademik prof.dr. Matjaž Kmecl.