V Murski Soboti slovesno obeležili 28. obletnico akcije Sever

Gledališče Park

V počastitev 28. obletnice akcije Sever je v četrtek, 30. novembra 2017, v Gledališču Park v Murski Soboti potekala osrednja slovesnost. Slavnostni govornik je bil nekdanji predsednik republike Milan Kučan, udeležence pa sta nagovorila tudi podpredsednik Združenja Sever Angel Vidmar in župan mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek.

Slovesnost v počastitev tej visoki obletnici je organizirala Zveza policijskih veteranskih društev Sever v sodelovanju z Policijskim veteranskim društvom Sever za Pomurje. Pred polno dvorano so nastopili violinist Miha Kavaš in vokalistka Tjaša Šimonka, vokalna skupina BeleTinke in Policijski orkester pod taktirko Tomaža Kmetičas in solistom Matjažem Mrakom. Program je povezoval Marjan Maučec.

Pomemben del slovesnosti je bila tudi podelitev visokih priznanj Združenja Sever za leto 2017.

Statuo Sever je prejel Damjan Renko iz PVD Sever Gorenjska.

Plaketi Sever sta prejela Gojislav Kern iz PVD Sever Ljubljana in Janko Koprivnikar iz PVD Sever za Koroško.

Zlati znak SEVER so prejeli Ferdo Abraham iz PVD Sever za Koroško, Géza Czuk, predsednik društva POLGAROR Magyarszombatfi v župiniji VAS, Madžarska, Franc Durič iz PVD Sever Ljubljana, Jože Kos iz PVD Sever Dolenjska in Bela krajina, Vinko Može, nekdanji direktor podjetja Aerodrom Ljubljana, Franc Novak iz PVD Sever Ljubljana, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota (priznanje je prevzela direktorica ga Jasna Horvat), Božidar Dare Sevšek, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Celje, Občina Krško (priznanje je prevzel župan g Miran Stanko), Občina Preddvor (priznanje je prevzel župan g Miran Zadnikar), Jože ROMŠAK iz PVD Sever Gorenjska, Branka SMOLE, direktorica Gledališča Toneta Čufarja Jesenice in Ivan ŠKULJ iz PVD Sever Ljubljana.

Pred slovesnostjo je bil v hotelu predprostoru grajske dvorane Soboškega gradu sprejem za ranjene policiste in za svojce padlih policistov v vojni 1991.

Foto: Štefan Abraham in Brane Gradišnik