33. spominski pohod borcev, vojnih veteranov in slovenskih častnikov na Triglav

13.in 14. julija 2018 je potekal 33. spominski pohod članov združenja borcev za vrednote NOB, veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS in ZPVD Sever) in slovenskih častnikov na Triglav. Spominski pohod je posvečen Triglavu - simbolu slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo povzpele na vrh v letu 1944, zadnja patrulja pa je v oktobru 1944 tudi izobesila slovensko zastavo kot simbol slovenstva, ter skupini gornikov, ki so pred razglasitvijo samostojnosti Republike Slovenije leta 1991 na vrhu razvili slovensko trobojnico. Pohod in zaključna prireditev predstavljata eno od osrednjih vsakoletnih domovinskih prireditev v Sloveniji.

Letošnjega pohoda se je udeležilo preko 400 pohodnikov, od tega jih je 370 prenočilo v domu na Kredarici, Planiki in Staničevi koči. Nekateri pohodniki so krenili na pot že več dni pred uradnim začetkom pohoda. Jubilejni so pohodi na Triglav iz Ankarana (20 let), Nanosa (15 let), Radovljice, Kuma (9 let) in Cerja (4 leta). Pohodniki iz Cerja so tudi letos izdali spominsko pisemsko ovojnico in poštni žig pohoda.

V petek 13. julija, ob 13. uri se je pri Aljaževem stolpu na vrhu Triglava odvila kratka, spontana slovesnost, ob 16. uri pa je bila še osrednja slovesnost pri domu na Kredarici. Zbrane pohodnike so nagovorili koordinator slovesnosti na Triglavu g. Marjan Bohinc, predstavniki pohodniških skupin iz Ankarana, Kuma, Radovljice in Cerja, osrednji govornik pa je bil Aljaž Verhovnik, generalni sekretar ZZB NOB Slovenije. Kulturni program so oblikovali pohodniki, praporščaki, člani pihalnega kvarteta Orkestra slovenske policije in pevci Partizanskega pevskega zbora. Prijetno druženje pohodnikov in prijaznih uslužbencev Doma na Kredarici je nato trajalo še dolgo v noč.  

Tudi za letošnji pohod je bilo značilno, da so prišli posamični pohodniki in organizirane skupine z območja celotne Slovenije in tudi iz zamejstva. Za varnost pohodnikov so skrbeli pripadniki Gorske policijske enote, žal pa se je zataknilo glede sodelovanja vojaških gornikov in pri logistični podpori, ki jo je zagotavljala Slovenska vojska.

 

Zaključna slovesnost ob letošnjem 33. spominskem pohodu je potekala je v soboto 14. julija, na biatlonskem stadionu na Rudnem polju. Pričela se je s svečanim prihodom letošnjih pohodnikov na Triglav, zastave Slovenske vojske in slavnostno povorko praporščakov borčevskih, veteranskih in domoljubnih organizacij in društev.

Udeležence slovesnosti so nagovorili Danijela Mandeljc, predsednica organizacijskega odbora in podžupanja občine Gorje, Jože Sodja, podžupan občine Bohinj, ki od 22. junija dalje opravlja začasno funkcijo župana, osrednji govornik pa je bil Ladislav Lipič, predsednik ZVVS.

V kulturnem delu programa, ki ga je oblikovala in povezovala Lucija Grm, so nastopili Orkester Slovenske policije, Partizanski pevski zbor, ženska pevska skupina Cvet v laseh in recitatorja z odlomki iz Cankarjevih del. Ob koncu slovesnosti je predsednica organizacijskega odbora Danica Mandeljc podelila posebno plaketo najstarejšemu pohodniku Jakobu Medja, ki se je udeležil 32 pohodov in tudi letos zmogel vzpon z Kredarice do Aljaževega stolpa, predsednika ZVVS in ZPVD Sever pa sta ob 20-letnici pohodov od Ankarana (0 m nadmorske višine) na vrh Triglava (2864 m nadmorske višine) podelila spominski plaketi društvu OZVVS Slovenska Istra in PVD Sever za Primorsko in Notranjsko, plaketi pa sta za vseh 20 opravljenih pohodov prejela tudi vsakoletni vodja pohodnikov Vlado Ličen in Bojan Rovšek.

 

Žal je slovesnost na Rudnem polju zasenčila aktivnost nadzornikov Triglavskega narodnega parka. Ekipa TV Slovenija je želela slovesnost novinarsko zabeležiti, vendar pa svojega dela ni mogla opraviti. Naravovarstveni nadzornik TNP Tomaž Bergant in  prostovoljni nazornik TNP Žiga Marenk snemanja nista dovolila, ker novinar Jan Novak in snemalec Valentin Golob iz TV Slovenija za delo na območju prireditve nista imela predhodnega soglasja za snemanje, ki naj bi ga predpisoval zakon o TNP. Organizatorji, ki so prireditev uradno prijavili tudi TNP, so bili ogorčeni, kar je vodja organizacijskega odbora Danica Mandeljc v svojem nagovoru na prireditvi tudi jasno izrazila.

Foto: Bojan Kopač, Brane Gradišnik, Anton Pozvek

Video: Vid Šibelja in Brane Gradišnik

 

Svojo zgodbo so spisali pohodniki od Cerja do Triglava, ki si jo lahko ogledate na naslednjih povezavah:

https://www.drustvo-sever-severnaprimorska.si/sl/news//cerje-triglav.html

in

https://www.drustvo-sever-severnaprimorska.si/sl/news//uspesno-na-vrh-triglava.html

Ladislav LIPIČ - slavnostni govor na Rudnem polju 14.7.2018

video zapis zaključne slovesnosti 33. spominskega pohoda na TRIGLAV

XXXIII POHOD NA TRIGLAV PROSLAVA NA POKLJUKI 14 72018

Opis