9.državno prvenstvo ZPVD Sever v šahu in odprti šahovski turnir Trzin ’91

13.junija 2021 je na osnovni šoli Trzin potekalo 9. državno prvenstvo Zveze policijskih veteranskih društev Sever v šahu in odprti šahovski turnir Trzin ’91, ki je posvečen spominu na Trzinsko bitko 1991, v kateri so takrat sodelovali tudi pripadniki Specialne enote milice.

Tekmovanji sta potekali po pravilih FIDE za hitropotezni šah, igralni čas 10 minut posamično, sistem Švicar 9 kol. Za regularnost tekmovanja in sojenje je bil odgovoren državni šahovski sodnik Šahovske zveze Slovenije, Vlastimir Djurdjevič.

Obe tekmovanji sta potekali v ekipni in posamični konkurenci.

Za ekipni rezultat na 9. DP ZPVD Sever so bile upoštevane točke treh najbolje uvrščenih šahistov iz posameznega društva Sever.

Za ekipni rezultat na šahovskem turnirju Trzin '91 so bile upoštevane točke treh najbolje uvrščenih šahistov iz posameznega društva Sever, OZVVS in drugih ekip šahistov.

Scenarij za otvoritveno slovesnost smo zaupali našemu sekretarju Slavnić Momčilu, ki ima na tem področju bogate izkušnje, pri tem pa zna znova in znova presenetiti. Enostavno zna bistvo dogodka predstaviti in ga v nadaljevanju povezati z aktualnimi dogodki in osebami.

Seveda je predstavitev pomembnosti spomina na Trzinsko bitko 1991 prepustil Janezu Portirju, udeležencu v bitki, kateri je predstavil svoj pogled na potek takratnih dogodkov, o pomembnosti športa med vojnimi veterani policijskih veteranskih društev Sever pa je govoril predsednik komisije za šport pri Zvezi policijskih veteranskih društev Sever, mag. Darko Repenšek.

Seveda nismo pozabili na policijskega veterana, dolgoletnega udeleženca naših šahovskih turnirjev, Ivana Bezjaka, kateri je umrl v lanskem letu.

Za to, da ni bilo vse skupaj preveč žalostno je poskrbel kvartet saksofonistov iz Orkestra slovenske policije, po drugi strani pa so poskrbeli za lahek in veder prehod v tekmovalni del, ki ga je na »prvi plošči« s prvo potezo najavil mag. Repenšek. Prvi šahist Zorko je kasneje ugotovil, da mu je prinesla zmago v prvem kolu.

Tekmovanji sta potekali brez posebnosti, v prijateljskem duhu in fair playu tako, da posredovanje sodnika Šahovske zveze Slovenije, Vlastimirja Djurdjeviča ni bilo potrebno.

Po zahtevnih »bitkah«, ki so jih »generali« vodili na šahovskih ploščah je sledila analiza uspešnosti njihovih strategij in taktičnih potez, ki so odlikovale najboljše … Malo je bilo treba počakati, vmesni čas pa je zapolnil predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever, dr. Tomaž Čas, ki je pozdravil tekmovalce in v svojem nagovoru na kratko opisal aktualno stanje na področju delovanja vojnih veteranov, pri čemer je izpostavil problematiko različnih pogledov na obdobje osamosvajanja R Slovenije, s poudarkom na oboroženih spopadih 1991.

Dr. Času in podpredsedniku Policijskega veteranskega društva Sever Specialna enota, Janezu Koširju je pripadla čast, da podelita pokale in medalje najboljšim ekipam in posameznikom na 9. državnem prvenstva Zveze policijskih veteranskih društev Sever, predsednik Janez Portir in podpredsednik Emil Pozvek iz Policijskega veteranskega društva Sever Specialna enota, oba udeleženca spopada v Trzinu, pa sta podelila pokale in medalje najboljšim ekipam in posameznikom na turnirju Trzin ’91.

Za lep zapis na diplomah je poskrbel naš dolgoletni »zunanji« sodelavec Tomi Vokal, darila manjših vrednosti pa so poskrbeli PELE d.o.o., Patrick Sport d.o.o. in UF PRO.

Foto: Bojan Kopač