Na SC Cekrno so potekala smučarska tekmovanja 43. Partizanske smučine

RTC Cerkno

Na terenih smučarskega centra Cerkno smo danes s smučarskimi tekmovanji v okviru 43. Partizanskih smučin obeležili spomine na dogodke iz leta 1945, ko so 20. in 21. januarja v Cerknem in okolici potekala partizanska smučarska tekmovanja v patruljnem teku na smučeh, veleslalomu in smučarskih skokih – Partizanske smučine – Cerkno ´45, edino tovrstno tekmovanje sredi tedaj okupirane Evrope.

V spomin na tekmovanje so 9. marca 1975 na Črnem vrhu priredili prve spominske smučarske tekme, ki od tedaj potekajo vsako leto. Leta 1981 so na tekmovanju prvič nastopili jugoslovanski vojaki, v naslednjih letih pa so začeli nastopati tudi pripadniki Teritorialne obrambe. Po letu 1991 so v Cerknem začeli tekmovati tudi veterani vojne za Slovenijo.

Za tokratne tekme je bilo prijavljenih 336 tekmovalcev, na startu veleslaloma pa se je zbralo 257 tekmovalcev. Izpadu števila udeležencev so botrovale odsotnosti zaradi bolezni, službenih nalog, marsikdo pa bo verjetno obžaloval, da je podlegel lokalnim vremenskim razmeram, saj je v različnih koncih Slovenije zjutraj močno deževalo. Na dveh odlično pripravljenih progah in ob ugodnih vremenskih razmerah brez padavin so tekmovali pripadniki Slovenske vojske, borci in člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Zveza veteranov vojne za Slovenijo je izvedla 16. člansko prvenstvo, svojo tekmo pa smo imeli tudi člani Policijskih veteranskih društev Sever in člani Zveze slovenskih častnikov. 

Na otvoritveni slovesnosti sta zbrane nagovorila župan občine Cerkno Gašper Uršič in predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič. Prireditev sta obogatili s prikazom smučarskih veščin demonstracijski skupini Edmund Čibej in Turističnega društva Novaki.

V kategoriji veteranov Sever je nastopilo 67 tekmovalk in tekmovalcev iz dsetih društev Sever. Med policijskimi veterani je zmagala ekipa PVD Sever za celjsko območje, pred PVD Sever Zasavje in PVD Sever Gorenjska.

Slavnostna prireditev s podelitvijo medalj in pokalov se je nadaljevala ob 14.30 uri v Hotelu Cerkno, kjer so v kulturnem programu nastopili kvintet policijskega orkestra in moška vokalna skupina Cerkljanski zven. Slavnostni govornik je bil predsednik Državnega sveta RS Dejan Židan.

Ob tej priložnosti je organizacijski odbor Partizanske smučine - Cerkno´45 jzaslužnim posameznikom in organizacijam podelil zlate plakete za dolgoletno sodelovanje in podporo. Plakete sta vročila predsednik organizacijskega odbora Miha Butara in Dejan Židan. 

Foto: Anton Pozvek