Veteranski pohod za mir 2020 v Ljubljani

V ponedeljek, 21. septembra 2020 je v Ljubljani med 11. in 13. uro potekal Pohod za mir 2020.

Pohod za mir so organizirale veteranske in domoljubne organizacije: Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza društev in klubov MORiS. Navedene organizacije so članice Svetovne federacije veteranov , v kateri usklajeno zastopajo interese slovenskih vojnih veteranov in usklajeno izvajajo skupne aktivnosti federacije.

Pohod za mir je skupna aktivnost vseh članic svetovne federacije veteranov. Odvija se 21. septembra po enakem scenariju v vseh prestolnicah držav, katerih veterani so člani svetovne federacije. Ključni del scenarija je branje poslanice generalnega sekretarja OZN (poslanico vam bomo poslali takoj, ko jo bomo dobili), minuta tišine za padle bojevnike v vseh vojnah ob 12. uri, nacionalno mirovno sporočilo. Letos smo zanj zaprosili dr. Danila Türka, bivšega predsednika Republike Slovenije.

Tema dneva miru 2020 je Skupno oblikovanje miru. Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je podal 100-dnevno odštevanje do sporočila o mednarodnem dnevu miru in ob tem zapisal: »Praznujte mednarodni dan miru s širjenjem sočutja, prijaznosti in upanja ob pandemiji COVID-19. Bodite skupaj z OZN proti poskusom uporabe virusa za spodbujanje diskriminacije ali sovraštva. Pridružite se nam, da bomo lahko skupaj oblikovali mir.«

 

Udeleženci letošnjega pohoda v Ljubljani so se zbrali na ploščadi pred Moderno galerijo in se sprehodili po Cankarjevi, Čopovi, Prešernovem trgu in Stritarjevi ulici vse do Mestnega trga, kjer se je ob 11.50 uri začela osrednja slovesnost ob letošnjem svetovnem dnevu miru.

Osrednji govornik oziroma glasnik nacionalnega mirovnega sporočila je bil bivši predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, je opozoril, da pandemija COVID 19 ni sovražnik v vojaškem smislu, ampak nadloga, ki se je moramo lotiti skupaj, usklajeno in odločno.

Spregovoril je tudi ljubljanski župan Zoran Janković in izrazil pripravljenost mesta Ljubljana po nadaljnji podpori tovrstnim aktivnostim veteranskih aktivnosti.

Na Mestnem trgu v Ljubljani so prebrali tudi poslanico ob dnevu miru generalnega sekretarja OZN-a Antonia Guterresa (v prilogi), sledila je minuta molka za žrtve vseh vojn na svetu, dogodek pa je sklenil Orkester slovenske policije. Program je povezoval Ambrož Kvartič.

 

Sporočilo generalnega sekretarja OZN 2020

»Mednarodni dan miru je posvečen spodbujanju vojskujočih se strani povsod, naj odložijo orožje in si prizadevajo za harmonijo.

Ker pandemija COVID-19 še naprej pustoši po svetu, je ta poziv pomembnejši kot kdaj koli prej. Zato sem marca pozval k globalnemu premirju.

Naš svet se sooča s skupnim sovražnikom: smrtonosnim virusom, ki povzroča neizmerno trpljenje, uničuje preživetje, prispeva k mednarodnim napetostim in zaostruje že tako strašne mirovne in varnostne izzive.

Letošnji mednarodni dan miru je v središču pozornosti, njegov moto pa je »Oblikovati mir skupaj«.

V tem duhu in ob naši 75. obletnici Združeni narodi združujejo ljudi na globalni pogovor o oblikovanju naše prihodnosti in vzpostavljanju miru v težavnih časih.

V teh dneh fizičnega oddaljevanja morda ne bomo mogli stati drug ob drugem. A vseeno se moramo zavzeti za mir.

In skupaj, vem, da lahko in bomo zgradili bolj pravičen, trajnosten in nepristranski svet.

António Guterres«

(https://www.un.org/en/observances/international-day-peace/messages)

 

foto in video: Janez Platiše

20200921 ODLOMEK POZDRAVNEGA NAGOVORA ZORANA JANKOVICA OB MEDNARODNEM DNEVU MIRU

Ljubljana, 21.9.2020 – Zoran Jankovič, župan Ljubljane v pozdravnem nagovoru med drugi dejal: "Ljubljana je mesto, ki spoštuje različnosti in je sposobno sprejemati tudi drugačna mnenja ter ob tem živeti v miru. Rad bi, da bi načelo Človek je človeku človek ostalo za vedno," in izrazil željo, da bi bila Ljubljana zgled vsem mestom po svetu.

20200921 NAGOVOR DANILA TURKA OB MEDNARODNEM DNEVU MIRU 2

Ljubljana, 21.9.2020 – Bivši predsednik Slovenije Danilo Türk je na pohodu miru v Ljubljani, ki so ga ob mednarodnem dnevu miru organizirale veteranske in domoljubne organizacije, da si moramo danes bolj kot kdaj koli prej želeti, da bi se izoblikoval pritisk javnosti. Ta bo pomagal ne le premagati pandemijo covida-19 ampak tudi vzpostavljati vzorce sodelovanja v ožji skupnosti in na svetovni ravni, ki bodo prispevali, da bo svet našel rešitve za prihodnost. Danes svet nima kolektivnega vodstva, a po njegovem ga bo imel hitreje, če bodo ljudje poziv k skupnemu prizadevanju za mir povedali dovolj glasno.