JAVNO PISMO - KDO NAM (VAM) LAŽE ?

Objavljamo odlično oceno in analizo stanja duha aktualnega predsednika vlade, ki jo je spisal Andrej Bolčina, danes 92 letni upokojeni inšpektor milice.

Vila Bled je bila pred vojno zares "počitniška" vila dinastije Karađorđević, ki kot pravi Andrej, ni nikoli služila za razvedrilo oblasti po drugi svetovni vojni, temveč je bila protokolaren objekt države Jugoslavije, v upravljanju republike Slovenije.

Vila Bled

V četrtek 13. 8. 2020, pri večernem dnevniku ob 19. uri, je naš predsednik vlade Janez JANŠA, na Bledu (vzel si je vilo Bled za ozadje - kuliso), samozavestno in brez kančka sramu naznanil cenjenemu gostu, ameriškemu zunanjemu ministru Miku POMPEA-ju naslednjo (staro) novico:

»TA VILA, KJER DANES GOSTIMO TA VISOKI OBISK, JE NEKDAJ SLUŽILA SLOVENSKI KOMUNISTIČNI ELITI. MED TEM, KO SMO BILI DRUGI V ZAPORIH KOMUNISTIČNEGA REŽIMA.«

Ker do sedaj ni bilo nobenega odziva na predsednikove trditve, bom poskušal obelodaniti, kje je tukaj resnica in kje se skriva laž.

1. Takrat, ko je Vila Bled »služila« komunistični eliti, je v to isto komunistično elito spadal tudi spoštovani Janez JANŠA.
  2. V času vladavine komunistične elite - 1970/1990 so bili slovenski zapori zasedeni komaj 73%, sedaj v demokratičnem večstrankarskem sistemu zapori pokajo po šivih in oblasti iščejo lokacije in sredstva za graditev novih zaporov.
  3. Gospod Janez Janša ni sedel v zaporu v času vladavine komunističnih elit, temveč so ga poslali v zapor demokratično imenovani sodniki zaradi suma goljufih, podkupovanja in zlorabe položaja, ko je sedel na stolčku prvega ministra v vladi RS in je odgovarjal za milijonske posle pri nabavi vojaške opreme. Dejanja, ki niso bila nikoli ovržena in nikoli »dokazana«. Tudi, če zanemarimo kazensko odgovornost, se gospod JANŠA moralne, subjektivne in materialne krivde za polomijo ob nabavi osem kolesnikov nikoli ne bo znebil.
  4. Tudi tistega zapora, ki ga je Janša prestajal na Roški – vojaški zapori, ne gre pripisati komunistični eliti, ker ga je obsodilo vojaško sodišče bivše JLA. Že res, da so Janšo aretirali organi za notranje zadeve SR Slovenije, vendar, vsaj to lahko štejemo v dobro takratni vojaški policiji, da ni posegala v pristojnosti civilne policije. Že nekaj let pozneje je ta isti Janša v Depali vasi presegel vsa zakonska pooblastila in poslal vojaške organe aretirati civilno osebo. Pri tem so vojaški organi še grobo ravnali, poškodovali osebni avto in civilista, ki je bil v njem. Da ne bo pomote. To niso bili »svinčeni časi« komunistične elite, temveč časi večstrankarskega sistema, ko je bil Janez Janša demokratično izvoljen za obrambnega ministra in zaradi teh dogodkov tudi demokratično razrešen.
  5. Če me spomin ne vara, vila Bled nikoli ni služila domači komunistični eliti, temveč je bila namenjena sprejemu in bivanju tujih državnikov, kadar so prihajali na uradni obisk v Slovenijo.

Morda mi bo kdo očital, da sem nostalgik za »svinčenimi časi« in bivšo Jugo. Pa ni tako. Le to bi rad povedal, da mi niso všeč razni spreobrnjenci, konvertiti, lajbčkarji, preklaidranci in drugi osebki, ki spadajo k »dvoživkam« (živalstvu se opravičujem). Sem pa že rajši nostalgik, kakor da bi v eni roki nosil hudiča, v drugi pa boga.

Andrej BOLČINA