Na SC Cekrno so potekala smučarska tekmovanja 45. Partizanske smučine

RTC Cerkno

Na terenih smučarskega centra Cerkno smo danes s smučarskimi tekmovanji v okviru 45. Partizanskih smučin obeležili spomine na dogodke iz leta 1945, ko so 20. in 21. januarja v Cerknem in okolici potekala partizanska smučarska tekmovanja v patruljnem teku na smučeh, veleslalomu in smučarskih skokih – Partizanske smučine – Cerkno ´45, edino tovrstno tekmovanje sredi tedaj okupirane Evrope.

Za tokratne tekme je bilo prijavljenih 210 tekmovalcev. Na odlično pripravljeni progi LOM-4 in jasnem sončnem vremenu so tekmovali borci in člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Zveza veteranov vojne za Slovenijo je izvedla 17. člansko prvenstvo, svojo tekmo pa smo imeli tudi člani društev Sever in člani Zveze slovenskih častnikov.

Na otvoritveni slovesnosti sta zbrane nagovorila župan občine Cerkno Gašper Uršič in predsednik Organizacijskega odbora Partizanske smučine-Cerkno 45 Miha Butara.

V kategoriji veteranov Sever je od 71 prijavljenih nastopilo 56 tekmovalk in tekmovalcev iz osmih društev Sever. Med policijskimi veterani je zmagala ekipa PVD Sever Maribor, pred PVD Sever za Pomurje in PVD Sever Ljubljana.

Slavnostna prireditev s podelitvijo medalj in pokalov se je nadaljevala ob 13.30 uri pred Alpsko Perlo. Upoštevajoč protikoronske ukrepe kulturnega programa ni bilo. Tekmovalcem se je zahvalil vodja tekmovanj Niko Zajc, program pa je povezovala Damjana Peternelj. Pokale in medalje ekipam in najboljšim posameznikom v kategoriji društev Sever sta podelila mag. Darko Repenšek, predsednik komisije za šport pri ZPVDS in Anton Pozvek, generalni sekretar ZPVDS.

Foto: Anton Pozvek