Osredja slovesnost ob dnevu veteranov vojne za Slovenijo 1991 na GEOSS-u 2023

Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in Zveza policijskih veteranskih društev Sever (ZPVDS) sta dan veteranov že tradicionalno obeležili 17. maja 2023 v geografskem središču Slovenije na Slivni pri Vačah.

Slovesnost se je začela opoldne, slavnostni govornik pa je bil predsednik ZVVS Ladislav Lipič. Program je odlično povezoval Ambrož Kvartič, za glasbeno podlago pa sta poskrbela kvartet trobil policijskega orkestra in pevka Marjetka Popovski.

Slovesnosti so se navkljub deževnemu in hladnemu vremenu poleg velikega števila veteranov vojne za Slovenijo 1991 iz vse države udeležili tudi visoki gostje iz Slovenske vojske, Generalne policijske postaje, Policijske uprave Ljubljana, Policijske postaje Litija, predsedniki veteranskih in domoljubnih organizacij združenih v KoDVOS-u, župan občine Litija Franci Rokavec in drugi.

V imenu društva GEOSS nas je pozdravil Miloš Kimovec, pohvale in čestitke nam je namenil tudi župan občine Litija Franci Rokavec.

Predsednik ZVVS Ladislav Lipič je izrazil optimizem glede skupne prihodnosti države in se zavzel za umestitev osamosvojitve v muzej ter premislek glede spomenika osamosvojitve.

Povdaril je, da je bila osamosvojitev za pripadnike teritorialne obrambe, miličnike in vse, ki so sodelovali v spopadih z enotami JLA, vojna. "Zato je nedostojno in žaljivo kogar koli obtoževati z dezerterstvom," je dejal.

Obnašanje strankarskih politikov, ki za takratne branitelje uporabljajo izraze, kot so izdaja, dezerter in samo razoroženi, je po mnenju Lipiča skrajno neodgovorno in ima negativen učinek na mlade, ki bodo morda nekoč poklicani braniti svojo domovino.

Ob tem se je zavzel za umestitev osamosvojitve v muzejsko ustanovo, da se bodo z njo ukvarjali zgodovinarji, ki niso bili zaloteni pri potvarjanju dejstev iz časa osamosvojitve.

Glede predloga novega spomenika osamosvojitvi na Trgu republike je pozval k premisleku. Po njegovih besedah vojni veterani zamisel podpirajo, vendar se samozavestni narodi ne sramujejo svoje zgodovine, temveč jo sprejemajo takšno, kot je bila. "Slovenski narod je svojo samozavest in ponos pokazal in dokazal ob vseh zgodovinsko pomembnih priložnosti, tako leta 1941 kot tudi leta 1991," je povedal Lipič.

Dan veteranov vojne za Slovenijo zaznamujemo na dan, ko je bila leta 1990 ustanovljena Manevrska struktura narodne zaščite kot odgovor na ukaz o premestitvi orožja teritorialne obrambe iz lastnih skladišč v skladišča pod nadzorom Jugoslovanske ljudske armade. Tako so preprečili popolno razorožitev takratne teritorialne obrambe in vzpostavili obrambne sile novonastajajoče države Slovenije.

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je bila ustanovljena tri leta pozneje, 17. maja 1993. Povezuje tiste, ki so dejavno sodelovali v osamosvojitveni vojni oz. v pripravah nanjo.

 

Foto: Brane Gradišnik

Video: Miro Pivar

GEOSS - SLOVESNOST OB DNEVU VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO 1991, 17. 5. 2023