Osredja slovesnost ob dnevu veteranov vojne za Slovenijo 1991 na GEOSS-u

Slovesnost je v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever potekala 17. maja 2022 na Geometričnem središču Slovenije. Začela se je  s slavnostnim prihodom praporščakov ZVVS in ZPVD Sever ter dvigom slovenske zastave.

Slovesnosti so se poleg velikega števila veteranov vojne za Slovenijo 1991 iz vse države udeležili tudi visoki gostje: Gorazd Sinjur, načelnik Policijske postaje Litija po pooblastilu generalnega direktorja Policije, predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij združenih v KoDVOS, župana občine Litija Franci Rokavec in občine Moravče dr. Milan Balažic in drugi.

V imenu društva GEOSS nas je pozdravila Anka Kolenc, pohvale in čestitke nam je namenil tudi župan občine Litija Franci Rokavec.

Osrednji govornik je bil predsednik ZPVD Sever dr. Tomaž Čas, ki je v svoj govor začel z besedami: »Ta dan si nismo izbrali zaradi provokacije, tako kot je to storila vlada v odhodu, ko je v svojih zadnjih izdihljajih razglasila 17. maj kot dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Mi smo v tem času, ko je nova parlamentarna opozicija zelo razočarana, zelo veseli, ker se ponovno vzpostavlja demokracija in bo konec enoumja in razdvajanja slovenske družbe.

Policijski vojni veterani smo se odločili, da ta dan praznujemo kot Dan vojnih veteranov 1991 skupaj z veterani vojne za Slovenijo.« V zaključnem delu svojega nagovora je dr. Tomaž čas pa še: »Spoštovani, ob zaključku še enkrat čestitam vsem vojnim veterankam in veteranom 91 ob našem prazniku. Čestitka velja tudi tistim vojnim veterankam in veteranom, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov niste včlanjeni v naši organizaciji. Če želite pomagati pri naših naporih za boljši jutri in za človeka vredno življenje vseh v naši domovini, ste prisrčno vabljeni, da se nam pridružite. In to sedaj, ko smo se rešili tistih, ki so se s svojimi »inovativnimi »ukrepi le fiktivno borili za življenja, pozabili pa so na človekove pravice in njihove temeljne svoboščine ter pravno in socialno državo.

Ostanite zdravi in radi imejmo Slovenijo, ki postaja svobodna in upam, da nam bodo nosilci nove oblasti zagotavljali človeka vredno življenje in da ne bodo razdvajali slovenskega naroda. Naredimo vsi vse, da bomo živeli v takšni državi, ki si jo zaslužimo, sicer se bomo ponovno videvali ob petkih.«

Program je odlično povezoval Ambrož Kvartič, popestril pa nastop Moškega pevskega zbora Svoboda Kočevje in bobnarjev bobnarske sekcije Domžale.

Praznovanje Dneva veteranov smo zaključili ob prijetnem druženju in obujanju spominov na aktivnosti za zaščito in obrambo samostojne in neodvisne države Republike Slovenije.

Avtorja fotografij in videa: Janez Platiše, Brane Gradišnik

Dan veteranov vojne za Slovenijo 1991 - GEOSS 17.5.2022