Osredja slovesnost ob dnevu veteranov vojne za Slovenijo 1991

GEOSS

Slovesnost je v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever potekala 17. maja 2019 na Geometričnem središču Slovenije. Začela se je  s slavnostnim prihodom praporščakov ZVVS in ZPVD Sever ter dvigom slovenske zastave.

Slovesnosti so se poleg velikega števila veteranov vojne za Slovenijo 1991 udeležili tudi visoki gostje: predstavnik GŠ SV brigadir Bojan Pograjc, namestnik poveljnika sil SV brigadir Koračin, predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij združenih v KoDVOS, župani občine Litija Franci Rokavec, občine Moravče dr. Milan Balažic in občine Šmartno pri Litiji Rajko Meserko in številni drugi.

V imenu društva Geoss nas je pozdravila Anka Kolenc, pohvale in čestitke nam je namenil tudi župan občine Litija Franci Rokavec.

Osrednji govornik je bil predsednik ZVVS generalmajor Ladislav Lipič, ki je v svoji čestitki poudaril: »Čestitke vsem, ki so v tistih časih leta 1990-1991 storili vse, da uresničijo na plebiscitu sprejeto odločitev slovenskih državljank in državljanov, da želijo živeti v samostojni državi in to smo pomagali tudi uresničiti tako pripadniki Teritorialne obrambe, kot slovenske Milice ob podpori celotnega slovenskega ljudstva. Iskrene čestitke vojnim veteranom, ki ste takrat v prvih vrstah, z orožjem v roki stali in uresničili to željo.« V zaključnem delu svojega nagovora je generalmajor Ladislav Lipič podčrtal, da je bila osamosvojitvena vojna tako vsebinsko, kot časovno enkratno dejanje. Svoboda in mir pa naj bosta procesa, ki bosta trajala večno.

Program je odlično povezoval Ambrož Kvartič, popestril pa nastop pihalnega kvarteta in bobnarjev Policijskega orkestra.

Praznovanje Dneva veteranov smo zaključili ob prijetnem druženju in obujanju spominov na aktivnosti za zaščito in obrambo samostojne in neodvisne države Republike Slovenije.

Avtorja fotografij: Mitja Jankovič, Brane Gradišnik