Pohod za mir 2022

Ljubljana

Ob mdnarodnem dnevu miru, 21.septembru, je v Ljubljani potekal že tradicionalni Pohod za mir. Pohodniki so se zbrali pred Moderno galerijo, krenili po mestnih ulicah pod spremljavo policijskega orkestra in policistov konjenikov, pohod pa zaključili s slavnostno akademijo na Mestnem trgu.

Pohod za mir je skupna aktivnost vseh članic svetovne federacije veteranov (WVF). Odvija se 21. septembra po enakem scenariju v vseh prestolnicah držav, katerih veterani so člani svetovne federacije. Ključni del scenarija je branje poslanice generalnega sekretarja OZN, minuta tišine za padle bojevnike v vseh vojnah ob 12. uri, nacionalno mirovno sporočilo. Letos smo zanj zaprosili Gregorja Pečana, predsednika Združenja ravnateljic in ravnateljev.

Tema dneva miru 2022 je »Konec rasizma – Gradite mir«. Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je podal 100-dnevno odštevanje do sporočila o mednarodnem dnevu miru in ob tem zapisal:

»Vsako leto 21. septembra Združeni narodi pozovejo vse ljudi, naj odložijo orožje in ponovno potrdijo svojo zavezanost življenju v sožitju drug z drugim.

Danes, ko zaznamujemo 100-dnevno odštevanje do mednarodnega dneva miru, je to skupno stremljenje bolj pereče kot kdaj koli prej.

Letošnja tema je Konec rasizma. Gradite mir.” Rasizem zastruplja družbe, normalizira diskriminacijo in spodbuja nasilje. Proti njej se moramo boriti z bojem proti sovražnemu govoru, spodbujanjem dialoga in obravnavanjem temeljnih vzrokov neenakosti.

V naslednjih 100 dneh in naprej si prizadevajmo za zaščito človekovih pravic vseh ljudi in zgradimo miroljubne in vključujoče družbe. Skupaj lahko uresničimo vizijo sveta brez rasizma in rasne diskriminacije.….«.

Pohod za mir v Ljubljani so organizirale veteranske in domoljubne organizacije: Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza društev in klubov MORiS. Te organizacije so članice Svetovne federacije veteranov, v kateri usklajeno zastopajo interese slovenskih vojnih veteranov in usklajeno izvajajo skupne aktivnosti federacije.

Zbrane je v imenu Mestne občine Ljubljane pozdravil podžupan Aleš Čerin, Osrednji govornik pa je bil Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev (glej prepis govorjene besede).

Kulturni del slovesnosti je popestril orkester slovenske policije s solistom Martinom Sušnikom, slovesnost pa je povezoval Ambrož Kvartič.

Foto in video: Janez Platiše in Mitja Jankovič

20220921 LJ POHOD ZA MIR 2022

Ljubljana, 21.9.2022 - Ob mednarodnem dnevu miru, 21. septembru, je v Ljubljani potekal tradicionalni Pohod za mir pod geslom "Konec rasizma – Gradite mir". Pohodniki so se zbrali pred Moderno galerijo in ob spremljavi policijskega orkestra ter policistov konjenikov krenili po mestnih ulicah Ljubljane. Pohod so zaključili s slavnostno akademijo na Mestnem trgu. Pohod za mir je skupna aktivnost vseh članic svetovne federacije veteranov (WVF).

Nacionalno mirovno sporočilo je letos GREGOR PEČAN, predsednika Združenja ravnateljic in ravnateljev. Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je podal 100-dnevno odštevanje do sporočila o mednarodnem dnevu miru in ob tem zapisal: "Vsako leto 21. septembra Združeni narodi pozovejo vse ljudi, naj odložijo orožje in ponovno potrdijo svojo zavezanost življenju v sožitju drug z drugim."