Slovesno ob 29. obletnici oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite

Ljubljana

V torek, 11. junija 2019, je bila v športni dvorani v Vojašnici Edvarda Peperka slovesnost ob 29. obletnici oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ).

Zbrane sta nagovorila državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Klemen Grošelj in državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve mag. Melita Šinkovec.

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Klemen Grošelj je v svojem govoru spomnil na dogajanje konec osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko se je v Evropi in svetu poslavljala hladna vojna in se je z začetkom demokratičnih procesov v nekdanjem vzhodnem bloku s padcem berlinskega zidu, tudi v tedanji skupni državi, ki se je nahajala v globoki gospodarski in še bolj politični krizi, izoblikovala zgodovinska priložnost, ne samo za demokratizacijo  družbe, ampak tudi za oblikovanje lastne in samostojne ter neodvisne slovenske države, po kateri so hrepenele premnoge generacije naših prednikov. »Pomembno, če že ne kar ključno vlogo, v teh za slovensko državo in nacijo zgodovinskih časih, je zasedal projekt oblikovanja MSNZ spomladi leta 1990. Gre za projekt, ki je dejansko oznanil in označil začetek slovenskega vojaškega osamosvajanja. Gre za projekt, ki je omogočil ne samo osamosvojitev, ampak je v procesu osamosvajanja, omogočil tudi preživetje nastajajoče in porajajoče se slovenske države. Danes lahko rečemo, da je šlo za projekt, ki se je zgodovinsko-simbolno popolnoma zaključil z oblikovanjem Slovenske vojske,« je poudaril državni sekretar dr. Klemen Grošelj.

V nadaljevanju je državni sekretar dr. Grošelj dejal, da tudi danes, v svetu, ki postaja vse bolj nestabilen, ko se med nas vračajo, tudi v naši neposredni soseščini, ideje, za katere smo mislili, da so že davno končale na smetišču zgodovine, ugotovimo, da ostajata tako lastna oborožena sila kot lastna policija temelja lastne nacionalne varnosti in države. Dobro organizirana, motivirana in opremljena Slovenska vojska in Policija, ki delujeta vsaka v okviru svojih pristojnosti in usklajeno, pa ostajata dva temelja slovenske države. Da bi to ostala tudi v prihodnje ter da bi se lahko ustrezno razvijala, pa je potrebno nadaljevati in krepiti začeta vlaganja v oba sistema, je poudaril dr. Grošelj.

Državni sekretar se je organizatorjem MSNZ in veteranom vojne za Slovenijo zahvalil za domoljubje, pogum in pripravljenost, da so s svojim delom, odgovornostjo in odločnostjo, vzpostavili pomemben gradnik slovenske države. »Vsaka generacija ima v svojem času sebi lastne izzive, kar zadeva skrb za državo. Vi, spoštovani organizatorji Manevrske strukture narodne zaščite in vaši sodelavci, tako iz takratnih obrambnih kot varnostnih struktur ter veterani vojne za samostojno Slovenijo, ste svoj izziv opravili z največjo stopnjo odlike,« je ob koncu dejal državni sekretar dr. Klemen Grošelj.

Državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve mag. Melita Šinkovec je poudarila, da je bil nastanek MSNZ eden od odločilnih korakov na poti k uresničitvi dolgoletnih sanj o samostojni državi. »Ne samo to drzno dejanje – tudi samo obdobje, v katerem je nastajala država Slovenija – v naši zgodovini praktično nima primerjave,« je dejala državna sekretarka.

V nadaljevanju je poudarila, da danes živimo v samostojni, varni, pravni in socialni državi, ki je članica uglednih in vplivnih mednarodnih in globalnih povezav. »A zavedati se moramo, da niti eden od teh atributov ni samoumeven, čeprav jih kot take večkrat in zlahka jemljemo. So rezultat trdega dela, naprednih politik in smelih potez ključnih odločevalcev v zadnjih treh desetletjih. Tudi vaših, spoštovani veteranke in veterani, ki ste s svojimi dejanji zavarovali politične odločitve o samostojnosti Slovenije in tako naši državi postavili trdne in močne temelje,« je še dejala državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve in se zahvalila pripadnikom Manevrske strukture narodne zaščite ter veterankam in veteranom, ki so nam z narodnozavednimi in častnimi dejanji omogočili življenje v samostojni Republiki Sloveniji.

Kulturni program slovesnosti je prispevala komorna zasedba Orkestra Slovenske vojske. Slovesnost je povezovala Cvetka Šeško.

 

Foto: Bruno Toič, MORS, Bojan Kopač, PVDS SE