Veteranski pohod za mir 2021 v Ljubljani

Ljubljana

V torek, 21. septembra 2021 je v Ljubljani med 11. in 13. uro potekal Pohod za mir 2021. Organizirale so ga Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza društev in klubov MORiS. Navedene organizacije so članice Svetovne federacije veteranov, v kateri usklajeno zastopajo interese slovenskih vojnih veteranov in usklajeno izvajajo skupne aktivnosti federacije.

Pohod za mir je skupna aktivnost vseh članic svetovne federacije veteranov. Odvija se 21. septembra po enakem scenariju v vseh prestolnicah držav, katerih veterani so člani svetovne federacije. Ključni del scenarija je branje poslanice generalnega sekretarja OZN, minuta tišine za padle bojevnike v vseh vojnah ob 12. uri, nacionalno mirovno sporočilo. Letos smo zanj zaprosili dr. Tončka Kregarja, direktorja Muzeja novejše zgodovine Celje.

Tema dneva miru 2021 je »Okrevanje za pravičen in trajnosten svet«. Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je podal 100-dnevno odštevanje do sporočila o mednarodnem dnevu miru in ob tem zapisal: »»Vabimo vas, da se pridružite prizadevanjem družine Združenih narodov, ko se osredotočamo na boljše okrevanje za bolj pravičen in miren svet. Praznujte mir tako, da se borite proti dejanjem sovraštva na spletu in brez povezave ter širite sočutje, prijaznost in upanje ob pandemiji in ko okrevamo.«

 Udeleženci pohoda v Ljubljani so se tudi letos zbrali na ploščadi pred Moderno galerijo in se sprehodili po Cankarjevi, Čopovi, Prešernovem trgu in Stritarjevi ulici vse do Mestnega trga, kjer se je ob 11.50 uri začela osrednja slovesnost ob letošnjem svetovnem dnevu miru.

Slavnostni govornik oziroma glasnik letošnjega nacionalnega mirovnega sporočila dr. Tonček Kregar je v govoru med drugim dejal, da nam kot majhnim, komaj opaznim figuram na geopolitični šahovnici, res ne preostane drugega, kot da z distance previdno spremljamo moderne igre prestolov, zato pa smo za razmere na domačem dvorišču odgovorni sami.

Spregovoril je tudi ljubljanski podžupan Dejan Crnek in izrazil pripravljenost mesta Ljubljana po nadaljnji podpori tovrstnim aktivnostim veteranskih in domoljubnih organizacij.

Na Mestnem trgu v Ljubljani je bila prebrana poslanica ob dnevu miru generalnega sekretarja OZN-a Antonia Guterresa (v nadaljevanju), sledila je minuta molka za žrtve vseh vojn na svetu, dogodek pa je sklenil Orkester slovenske policije. Program je povezoval Ambrož Kvartič.

Sporočilo generalnega sekretarja za leto 2021

Letošnji mednarodni dan miru pomeni ključno prelomnico za človeštvo. 

Koronavirus je namreč naš svet obrnil na glavo.

Konflikti uhajajo izpod nadzora. 

Podnebne razmere se slabšajo.

Neenakost in revščina se poglabljata.

Nezaupanje in delitev ločujeta ljudi v času, ko sta solidarnost in sodelovanje potrebna bolj kot kadarkoli prej.

Kot velika človeška družina smo se znašli pred perečo izbiro, ko se moramo odločiti za mir ali trajno ogroženost.

Izbrati moramo mir.

Zato danes pozivam k 24-urni prekinitvi ognja.

Če se vsak dan solidarno potrudimo za neprekinjen, trajnosten mir, se bomo lahko lotili tudi težav, s katerimi se srečujemo.

Mir potrebujemo zato, da bomo lahko dostavili nujno potrebna cepiva, ki rešujejo življenja in pomagajo pri zdravljenju koronavirusne bolezni.

Mir potrebujemo zato, da si opomoremo od pandemije ter znova vzpostavimo porušene sisteme in vrnemo življenje v ustaljene tirnice.

Potrebujemo ga za vrnitev v običajni vsakdan in za zmanjšanje neenakosti.

Potrebujemo ga zato, da povrnemo ne le medsebojno zaupanje, ampak tudi zaupanje v dejstva in znanost.

Spraviti se moramo tudi z naravo in tako ozdraviti naš planet, zgraditi zeleno gospodarstvo in doseči cilj nične stopnje izpustov.

Mir niso zgolj naivne sanje.

Mir je luč, ki posije iz teme.

Je luč, ki nas lahko popelje po edini poti v boljšo prihodnost človeštva.

Odločimo se hoditi po poti miru, kot da bi bilo od tega odvisno naše življenje, saj je brez njega tudi v resnici ogrožen obstoj slehernega izmed nas.

 António Guterres«

(https://www.un.org/en/observances/international-day-peace/messages

Foto: Janez Platiše Video: Branka Lopič 

20210921 MIROVNO SPOROCILO DR TONCEK KREGAR DIR MUZEJ NOVEJSE ZGODOVINE CELJE POHOD ZA MIR 2021

Ljubljana, 21. 9. 2021 - V Ljubljani je potekal tradicionalni Pohod za mir 2021. Slavnostni govornik dr. Tonček Kregar je v govoru med drugim dejal, da nam kot majhnim, komaj opaznim figuram na geopolitični šahovnici res ne preostane drugega, kot da z distance previdno spremljamo moderne igre prestolov, zato pa smo za razmere na domačem dvorišču odgovorni sami.

20210921 POHOD ZA MIR 2021 V LJUBLJANI

VIDEO REPORTAŽA S 'POHODA ZA MIR 2021' V LJUBLJANI, KI JE POTEKAL V LUČI 'OKREVANJE ZA PRAVIČEN IN TRAJNOSTEN SVET'