Virtualna proslava ob spominskem dnevu ZPVD Sever

Aktualne zdravstvene razmere v Sloveniji so nam onemogočile skupno praznovanje Spominskega dneva Zveze policijskih veteranskih društev Sever, ki ga praznujemo 1. decembra v spomin na aktivnosti organov za notranje zadeve v akciji Sever v letu 1989. Da pa naš praznik ne bo minil neopaženo, smo pripravili krajšo virtualno proslavo, na začetku katere nam je čestitke izrekel tudi predsednik republike, govor pa pripravil predsednik ZPVD Sever.

O akciji Sever

Samostojna Slovenija ni nastala sama od sebe. Ni bila dana kot posledica razvoja dogodkov – mimo in neodvisno od nas. V zgodovino je zapisano mnogo pomembnih dejstev, in eno izmed njih je, da so prvega decembra 1989 organi za notranje zadeve in znotraj njih slovenska milica suvereno in odločno pokazali, da se Slovencem vendarle lahko uresničijo sanje o lastni državi – samostojni, neodvisni in suvereni.

Odgovori na mnoga vprašanja in dileme niso bili enoznačni. Velikokrat tudi ni bilo časa za daljše premišljanje, postavljanje vprašanj in iskanje odgovorov. Včasih je bilo treba reagirati takoj – kakor je pač kdo vedel in znal – seveda z vso odgovornostjo. Treba je bilo razumeti hitro, oceniti pravilno in izvesti učinkovito. Vsi so z odliko opravili svoje delo, velikokrat pa tudi vse tisto, kar morda po osnovni formaciji ni bilo njihova naloga. Toda šlo je za našo domovino. Odločiti se je bilo treba tedaj in tam. In odločili smo se pravilno.

Slobodan Milošević je pred 30 leti želel vse in še več. S svojimi unitarističnimi težnjami je Jugoslavijo spreminjal v veliko Srbijo. Z dobro organiziranimi in vodenimi mitingaši in s prevaro, da se dogaja ljudstvo, je Jugoslavijo spreminjal v veliko Srbijo. Padla je Črna gora, padlo je Kosovo, padla je Vojvodina. Z napovedanim mitingom resnice je ustrahoval tudi Slovenijo, a takrat so se naši organi z odlično vodeno in izvedeno akcijo, poimenovano Sever, uprli in zagotovili red, varnost in mir – tako so preprečili pot več deset tisočim demonstrantom v Slovenijo.

Slovenska milica je dokazala, da v Sloveniji veljata red in zakon in da demokratizacija poteka zakonito in organizirano. Zaščiteni so bili demokratični procesi v Sloveniji, ki so nato omogočili demokratične volitve in nastanek samostojne in neodvisne države Slovenije.

V Sloveniji so bili angažirani vsi organi za notranje zadeve, kriminalistična služba je bila na terenu skupaj z milico, državna varnost je skrbela za informacije, logistika in oskrba enot na terenu je bila v polni pripravljenosti, v Policijski akademiji so bile stacionirane rezervne enote milice. V akcijo je bilo vključenih okoli 6.500 pripadnikov aktivne in rezervne sestave organov za notranje zadeve.

Železničarji so odpovedali prevzemanje vseh vlakov iz drugih republik. Strojevodje so se odločili, da vlakov ne bodo vozili. V pripravljenosti so bili UKC Ljubljana in drugi zdravstveni zavodi, zapori...

Mitingu resnice se je odločno in enotno reklo NE. Sever je ostal in obstal.

Posebnost takratne akcije Sever je prav v tem, da kljub polnemu angažiranju in nedvoumnemu končnemu uspehu mnogi pravijo, da je sploh ni bilo. Ni bilo ne ducatov privedenih k sodnikom za prekrške, ni prišlo do množične uporabe prisilnih sredstev, ni bilo niti ene modrice, kaj šele kaplje krvi …

Ker mitinga resnice v Ljubljani ni bilo, to ne pomeni, da je šlo le za nekakšno vajo takratne posebne enote milice in organov za notranje zadeve. Akcija je tekla, v njej pa niso sodelovale le posebne enote milice, ampak vsi organi za notranje zadeve, podpirali pa sta jih slovenska politika in slovenska javnost. Odločeni, da svojo nalogo opravijo strokovno, brez napak. Opravljeno je bilo veliko delo, ki je javnosti ostalo nevidno.

Vidno pa je ostalo v marsikaterih zapisih – Ciril Zlobec je v svojih zapiskih Vihar se ne bo polegel kar sam od sebe – zapisal: »Tovariš Milošević, ostanite v dovolj širokih mejah ljubezni, ki vam jo izkazuje naš narod. Ne silite v tuj dom, do katerega vaši stezosledci vso pot sejejo samo sovraštvo, ki ne more za vračilo pričakovati ljubezni, niti spoštovanje ne. Pa tudi pomiritve ne.«

V Združenju Sever, ki si je ime nadelo prav po tej akciji, smo prepričani, da je prav zato nujno, da ti dogodki ne izginejo iz kolektivnega spomina. Prihodnje generacije bodo namreč zgodovino cenile tudi po tem, kar bodo videle, slišale in prebrale. Zato je naša dolžnost, da vedenje o takratnih dogodkih ohranimo živo, da spomini ne bodo samo za tiste, ki pozabljajo.

.......................................................

27. septembra 1989: na zasedanju slovenske skupščine sprejeta ustavna dopolnila, ki so omogočila združevanje ali razdruževanje republike Slovenije po njeni volji in tako okrepila slovensko suverenost. Kitica Prešernove Zdravljice je postala slovenska himna, vodilna vloga Zveze komunistov je bila črtana iz ustave.

Začetek oblikovanja Demos-a (Demokratična opozicija Slovenije) sredi oktobra 1989 na domu Ivana Omana v Zmincu pri Škofji Loki. Na sestanku so bili dr. Jože Pučnik(SDZS), dr. Hubert  Požarnik (SDZ), Lojze Peterle in Ivan Oman(Kmečka zveza). Pogovor predvsem o načinih uresničevanja Majniške deklaracije. Pogajanja o ustanovitvi skupne predvolilne koalicije. Novembra so se jim priključili Slovenski krščanski demokrati, ustanovljeni 2. novembra 1989.

Zakon o političnem združevanju z dne 27. 12. 1989 je dal podlago za oblikovanje in registriranje političnih strank v Sloveniji.

8.aprila 1990 so bile razpisane prve večstrankarske volitve v takrat tridomno skupščino Republike Slovenije.

31 let akcije Sever, 1. december 2020

Ob spominskem dnevu Združenja Sever vsem policijskim veterankam in veteranom ter vsem tistim, ki mislijo tako kot mi, iskreno čestitamo, želimo vam vse dobro in lepo ter ostanite zdravi.Režiser in scenarist: Tomaž Letnar

Direktor fotografije in snemalec: Rado Likon

Montažerka: Šarka Likon

Produkcija: CEBRAM d.o.o.