25. tradicionalni spominski pohod na Triglav 2010

9. in 10. julij 2010

Na Triglav se je v petek, 9. julija povzpelo nad petsto veteranov vojn za Slovenijo, ki so 25. tradicionalni spominski pohod na Triglav sklenili naslednji dan na slovesnosti na Pokljuki.

Dogodka v skupni organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Združenja SEVER in Zveze slovenskih častnikov se je letos udeležilo kar 585 pohodnikov iz vse Slovenije in zamejstva.

Že v ponedeljek, 5. julija sta na pot proti Triglavu krenili pohodniški skupini primorskih veteranov iz Ankarana. Tem so sledili pohodniki iz Kuma, Nanosa in Radovljice. V petek, 9. julija so na pot krenili tudi pohodniki iz Rudnega polja in Vrat. Vrh Triglava jih je doseglo 556, najstarejši pohodnik pa je imel kar 85 let. Pohodniki z vseh smeri so se zbrali v treh planinskih domovih: Triglavskem domu na Kredarici, domu Planika in Staničevem domu. Pri koči na Kredarici je bila priložnostna slovesnost, kjer je pohodnike nagovoril Janez Stanovnik, predsednik ZZB za vrednote NOB.

V soboto, 10. julija popoldne so pohodniki prišli na Pokljuko in v bleščeče jasnem poletnem dnevu zaključili 25. spominski pohod na Triglav s slovesnostjo na Rudnem polju, katere se je udeležilo okrog štiri tisoč ljudi. Med njimi so bili župani bohinjske, blejske in radovljiške občine Franc Kramar, Janez Fajfar in Janko S. Stušek, predstavniki organizacij veteranov vojn za Slovenijo, med njimi tudi predsednika ZVVS Janez Pajer in Združenja Sever Miha Molan, predsednik ZZB za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik in drugi visoki gostje. Udeleženci so na začetku z bučnim aplavzom pozdravili prihod 104 praporščakov in pohodnikov ter  preživele borce Prešernove brigade in goste. V kulturnem programu so sodelovali orkester Slovenske vojske, partizanski pevski zbor in tenorist Klemen Torkar. Prireditev se je neuradno pričela že ob 12. uri z razvedrilnim nastopom ansambla Gruden.

»Ko vidim vse te prapore in vas, dragi pohodniki, vem, kdo je na enem mestu sposoben zbrati energijo te države. Vi ste tisti, ki nosite našo ključno energijo, ki povezuje generacije. Tu z vami vem, da ni krize, ki je ne bi zmogli prebroditi skupaj,« je pohodnike na Rudnem polju pozdravila slavnostna govornica, ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ki je v svojem govoru še poudarila, da pohod na Triglav povezuje Slovenijo tudi v odnosu do skupnih simbolov – Triglava in morja. Jelušičeva se je organizatorjem zahvalila za njihova prizadevanja pri ohranjanju vrednot naše preteklosti ter ljubezni do domovine. »Te vrednote neguje tudi Slovenska vojska, temeljijo pa na spoštovanju zgodovinskih pridobitev borcev generala Maistra, vrednotah in junaštvu slovenskih partizanov v boju proti okupatorju in njihovim pomagačem ter dosežkih iz obdobja osamosvojitvene vojne.«

Spominski pohod na Triglav je leta 1986 prvič organizirala skupnost borcev Prešernove brigade, ki jo je takrat vodil Franc Šmit z Bleda in sicer v spomin na vzpon partizanskih patrulj na vrh Triglava leta 1944. Letošnji pohod je bil posvečen tudi 65. obletnici zmage nad nacifašizmom ter 20. obletnici plebiscita za samostojno Slovenijo.

Organizator je v počastitev letošnjega jubilejnega pohoda izdal bilten, priložnostni poštni žig in spominsko značko, pohodniki pa so prejeli tudi spominske majice in kape.