28. obletnica Manevrske strukture narodne zaščite

Tacen, Rocenska 56

12. junija 2018 je potekala slovesnost ob 28. obletnici oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite. Na slovesnosti v Policijski akademiji v Tacnu so zbrane nagovorili ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar, ministrica za obrambo Andreja Katič in Bojan Lunežnik v imenu veteranskih organizacij. Dogodka sta se udeležila tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca.

Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar je v slavnostnem nagovoru povedala, da je treba prelomne dogodke ob koncu 80. let prejšnjega stoletja vedno znova prepoznati kot osrednje in izrazito pozitivne v mozaiku raznolikih dogajanj, ki so pisala zgodovino pred skoraj tremi desetletji. Zadnja leta 80-ih let prejšnjega stoletja na evropskih tleh so bila namreč izrazito razgibana in tudi na slovenskih tleh smo bili del te zgodovinske težnje po drugačni, demokratični državi. »Državi, v katerem sta na prvem mestu človek - državljan z veliko začetnico in njegova dobrobit, v državi, ki je utemeljena na vladavini prava in spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin ter državi, v kateri je sleherni posameznik svoboden v mislih in dejanjih. In v tem tako dinamičnem obdobju je ključno vlogo pri nastanku naše nove, demokratične države odigrala Manevrska struktura narodne zaščite,« je poudarila ministrica.

Maja 1990 oblikovana Manevrska struktura narodne zaščite je bila edinstvena in neponovljiva ter predvsem odlično hierarhično organizirana struktura več tisoč policistov in vojakov, ki so imeli ne le skupne želje in upanja, ampak predvsem daljnosežno vizijo življenja v svoji, lastni državi. Ministrica je pohvalila tudi njihove vrednote in osebnostne lastnosti, med katerimi je še posebej izpostavila nesebičnost, pogum, tovarištvo in predanost ter dejala: »V vas vidim velike in ponosne ljudi, ki ste se znali v odločilnem trenutku postaviti ne zase, ampak za druge, za svoj narod in pri tem vas je vodila nesebična skrb za vse nas. To je izjemno in – roko na srce – tudi dokaj redko ravnanje v današnji družbi. Državljanke in državljani se moramo zato včasih zazreti vase in ponovno poiskati v sebi to srčnost, ki nam bo zagotovila ne zgolj bivanja v isti državi, temveč kakovostno sobivanje v vključujoči družbi in ne zgolj življenja drugega ob drugem, temveč sožitje z drugimi, utemeljeno na solidarnosti in vzajemnem spoštovanju. Nikoli namreč ne smemo pozabiti, da je bila Republika Slovenija oblikovana na tistih vrednotah, ki so nas združevale in povezovale in ne ločevale.«

Ministrica za obrambo Andreja Katič je izrazila obžalovanje, da na slovesnosti niso bili prisotni vsi, ki so delovali v MSNZ kot prelomnem dogajanju v procesu osamosvajanja Slovenije. S pogledom v zgodovino je izpostavila pomen sodelovanja in enotnosti danes in poudarila, da smo vsi skupaj odgovorni za nadaljnji razvoj države. Ministrica Andreja Katič je dejala, da je bil uspeh MSNZ skupinsko delo, saj so posamezniki v okviru MSNZ skupaj dosegli izjemne uspehe.

Predstavnik veteranskih organizacij Bojan Lunežnik je povedal, da je bilo o Manevrski strukturi narodne zaščite veliko napisanega ter da je danes jasen pomen in uspeh nalog MSNZ. Njegov nagovor objavljamo v celoti.