32. spominski pohod borcev, vojnih veteranov in slovenskih častnikov na Triglav

7. in 8. julija 2017 je potekal 32. spominski pohod članov združenja borcev za vrednote NOB, veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS in ZPVD Sever) in slovenskih častnikov na Triglav.

Spominski pohod je posvečen Triglavu - simbolu slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo povzpele na vrh v letu 1944, zadnja patrulja pa je v oktobru 1944 tudi izobesila slovensko zastavo kot simbol slovenstva, ter skupini gornikov, ki so pred razglasitvijo samostojnosti Republike Slovenije leta 1991 na vrhu razvili slovensko trobojnico. Pohod in zaključna prireditev predstavljata eno od osrednjih vsakoletnih domovinskih prireditev v Sloveniji. 

Za letošnji pohod je bilo prijavljenih 480 udeležencev. Na Triglav se je povzpelo 339 pohodnikov, od tega jih je 326 prenočilo v domu na Kredarici, Planiki in Staničevi koči. Nekateri pohodniki so krenili na pot že več dni pred uradnim začetkom pohoda. Jubilejni so pohodi na Triglav iz Ankarana (19 let), Nanosa (14 let), Radovljice, Kuma (8 let) in Cerja (3 leta). Pohodniki iz Cerja so tudi letos izdali spominsko znamko, pisemsko ovojnico in poštni žig pohoda

V petek 7. julija, ob 13.30 uri se je pri Aljaževem stolpu na vrhu Triglava odvila kratka, spontana slovesnost, ob 16. uri pa je bila še osrednja slovesnost pri domu na Kredarici. Zbrane pohodnike so nagovorili koordinator slovesnosti na Triglavu g. Marjan Bohinc, predstavniki pohodniških skupin iz Ankarana, Kuma, Radovljice in Cerja, osrednji govornik pa je bil upokojeni generalmajor dr. Alojz Šteiner, predsednik ZSČ. Kulturni program so oblikovali pohodniki, praporščaki, člani Vojaškega orkestra in pevci Partizanskega pevskega zbora. Prijetno druženje pohodnikov in prijaznih uslužbencev Doma na Kredarici je nato trajalo še dolgo v noč.  

Tudi za letošnji pohod je bilo značilno, da so prišli posamični pohodniki in organizirane skupine z območja celotne Slovenije in tudi iz zamejstva. Za varnost pohodnikov so skrbeli pripadniki Gorske policijske enote in vojaški gorniki, logistično podporo pa je zagotavljala Slovenska vojska.

 

Zaključna slovesnost ob letošnjem 32. spominskem pohodu je potekala je v soboto 8. julija, ob 13. uri na biatlonskem stadionu na Rudnem polju. Pričela se je s svečanim prihodom Gardne enote Slovenske vojske na prizorišče in slavnostno povorko praporščakov borčevskih, veteranskih in domoljubnih organizacij in društev ter  pohodnikov.

Udeležence slovesnosti so nagovorili Danijela Mandeljc, predsednica organizacijskega odbora in podžupanja občine Gorje, Jože Sodja, podžupan občine Bohinj, osrednji govornik pa je bil Tone Partljič slovenski pisatelj, dramatik, predmetni učitelj, scenarist, komediograf in nekdanji politik.

V kulturnem delu programa, ki ga je oblikovala in povezovala Katja Stušek, so nastopili Orkester Slovenske policije, Partizanski pevski zbor, učenke in učenci Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica – podružnice Koprivnik in Drago Mislej – Mef, glasbenik, novinar, urednik, pisec besedil za popevke in organizator.

 

Foto: Peter Teichmeister, Ljubica Šolar, Jože Mencin, Anton Pozvek, Bojan Kopač, Bojan Skočir