34. spominski pohod borcev, vojnih veteranov in slovenskih častnikov na Triglav

12. in 13. julija 2019 je potekal 34. spominski pohod članov združenja borcev za vrednote NOB, veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS in ZPVD Sever) in slovenskih častnikov na Triglav. Spominski pohod je posvečen Triglavu - simbolu slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo povzpele na vrh v letu 1944, zadnja patrulja pa je v oktobru 1944 tudi izobesila slovensko zastavo kot simbol slovenstva, ter skupini gornikov, ki so pred razglasitvijo samostojnosti Republike Slovenije leta 1991 na vrhu Triglava razvili slovensko trobojnico. Pohod in zaključna prireditev predstavljata eno od osrednjih vsakoletnih domovinskih prireditev v Sloveniji.

foto: Dominik Grmek

foto: Dominik Grmek

Letošnjega pohoda se je udeležilo 560 pohodnikov, od tega jih je 350 prenočilo v domu na Kredarici, Planiki in Staničevi koči. Nekateri pohodniki so krenili na pot že več dni pred uradnim začetkom pohoda. Jubilejni so pohodi na Triglav iz Kopra, Ankarana (21 let), Nanosa (16 let), Radovljice, Kuma (10 let) in Cerja (5 leta). Pohodniki iz Cerja so tudi letos izdali spominsko pisemsko ovojnico in poštni žig pohoda.

V petek 12. julija, ob 12. uri se je pri Aljaževem stolpu na vrhu Triglava odvila kratka, spontana slovesnost, ob 15. uri pa je bila še osrednja slovesnost pri domu na Kredarici. Zbrane pohodnike so nagovorili koordinator slovesnosti na Triglavu g. Marjan Bohinc, osrednji govornik pa je bil dr. Tomaž Čas, predsednik ZPVD Sever. Kulturni program so oblikovali pohodniki, praporščaki, člani pihalnega kvinteta Orkestra slovenske vojske idr. Prijetno druženje pohodnikov in prijaznih uslužbencev Doma na Kredarici je nato trajalo še dolgo v noč.  

Tudi za letošnji pohod je bilo značilno, da so prišli posamični pohodniki in organizirane skupine z območja celotne Slovenije in tudi iz zamejstva. Za varnost pohodnikov so skrbeli pripadniki Gorske policijske enote in gorski reševalci ob logistični podpori, ki jo je zagotavljala Slovenska vojska.

Zaključna slovesnost letošnjega 34. spominskega pohoda je potekala je v soboto 13. julija, na biatlonskem stadionu na Rudnem polju. Pričela se je s svečanim prihodom letošnjih pohodnikov na Triglav, zastave Slovenske vojske in slavnostno povorko praporščakov borčevskih, veteranskih in domoljubnih organizacij in društev.

Udeležence slovesnosti je nagovorila Danijela Mandeljc, predsednica organizacijskega odbora, Zbrani na Pokljuki so prisluhnili tudi osrednjemu govorniku zamejskemu Slovencu, predsedniku sekcij Vsedržavnega združenja partizanov Italije iz Doberdoba Patriku Zulianu, ki je med drugim spregovoril o sožitju in sobivanju. "Rast in prodiranje idej o močnih narodih v močnih državah, povzdigovanje lastnega na račun poniževanja drugega je korak nazaj," je dejal v svojem govoru.

Program je povezovala Romana Purkart, nastopili pa so Orkester slovenske vojske in Partizanski pevski zbor.

Foto utrinki različnih pohodniških skupin: Bojan Kopač, Matjaž Rvnikar, Bojan Skočir, Miroslav Breznik, Anton Vodopivec

34. spominski pohod na Triglav, slovesnost na Rudnem polju - 2019

12. in 13. julija 2019 je potekal 34. spominski pohod članov združenja borcev za vrednote NOB, veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS in ZPVD Sever) in slovenskih častnikov na Triglav.

Spominski pohod je posvečen Triglavu - simbolu slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo povzpele na vrh v letu 1944, zadnja patrulja pa je v oktobru 1944 tudi izobesila slovensko zastavo kot simbol slovenstva, ter skupini gornikov, ki so pred razglasitvijo samostojnosti Republike Slovenije leta 1991 na vrhu razvili slovensko trobojnico. Pohod in zaključna prireditev, ki je potekala v soboto dne, 13. julija 2019 na Rudnem Polju na Pokljuki predstavljata eno od osrednjih vsakoletnih domovinskih prireditev v Sloveniji.