73. obletnica Dražgoške bitke

Članice in člani PVD Sever Gorenjska in KOBZV NOB Kokrica so se tudi letos družno udeležili osrednje zaključne spominske slovesnosti ob 73. obletnici dražgoške bitke v Dražgošah. Dražgoška bitka, ki je potekala v ostri zimi med 9. in 11.1.1942, velja za eno večjih bitk med 2. svetovno vojno na teritoriju Slovenije, ki je dokončno porušila mit o nepremagljivosti nemške vojske in je terjala življenje 9 partizanov ter 41 vaščanov Dražgoš, nad katerimi so se po bitki znesli Nemci.
Pohodniška skupina, v kateri je bil tudi pisec prispevka, se je v Dražgoše povzpela iz vasi Podblica po zasneženi gozdni poti, ki se na sedlu pri cerkvici sv. Jedrta priključi na lokalno cesto proti Dražgošam. Od tu dalje pa se je veličastna množica pohodnikov, prihajajoča iz vseh možnih smeri, zlivala k osrednjemu spomeniku. Spominska slovesnost na tem mestu primarno predstavlja tradicionalni vrhunec prireditev "Po poteh partizanske Jelovice", ki ohranjajo zgodovinski spomin na pomen dražgoške bitke. Sekundarni cilj organizatorja pa je vsekakor tudi v populariziranju rekreativnega pohodništva med ljudmi. Prav zaradi tega so bili tudi letos organizirani štirje kolesarski vzponi in devet organiziranih pohodov.
 
Nekateri pohodniki so se na pot podali že ponoči, tako je npr. 560 udeležencev že 36. spominskega pohoda "Po poti Cankarjevega bataljona" s Pasje ravni v Dražgoše prispelo po 10-12 urni hoji. Prav toliko časa je za nekoliko krajšo, vendar težjo pot, potrebovalo tudi 197 udeležencev že 16. rekreativnega pohoda od Železnikov preko Ratitovca do Dražgoš. Poleg tega so se pohodniki v Dražgoše odpravili še iz številnih drugih krajev domovine in iz zamejstva. Po ocenah organizacijskega komiteja "Po stezah partizanske Jelovice" se je letošnje sklepne 58. spominske prireditve pred osrednjim spomenikom v Dražgošah udeležilo okoli tri tisoč ljudi. 
 
V kulturno umetniškem delu programa spominske slovesnosti, ki jo je povezoval Andrej Kokot, so sodelovali Orkester Slovenske vojske, Partizanski pevski zbor, baritonist Anton Habjan, harmonikar Nejc Jemc, recitatorka Jerneja Tolar in učenci podružnične osnovne šole Dražgoše. 
 
Slovesnost se je pričela z igranjem državne himne. Zbrane je najprej nagovoril predsednik organizacijskega komiteja »Po poteh partizanske Jelovice«, mag. Drago Štefe. 
 
Povezovalec programa je v nadaljevanju pozdravil goste, med katerimi so bili predsednik RS Borut Pahor, prvi predsednik RS Milan Kučan, častni predsednik ZZBzvNOB Slovenije dr. Janez Stanovnik, predsednik DS Mitja Bervar, predsednik ZZBzvNOB Slovenije Tit Turnšek,  podpredsednik vlade RS mag. Dejan Židan, ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar, notranja ministrica mag. Vesna Györkös Žnidar, obrambni minister Janko Veber, evropska poslanka mag. Tanja Fajon, državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic, župan občine Škofja Loka Miha Ješe idr. 
 
Po pozdravnem nagovoru župana občine Železniki mag. Antona Luznarja je predsednik RS Borut Pahor položil venec pred spomenikom padlim v dražgoški bitki. Vence je položilo še več drugih delegacij. 
 
Slavnostni govornik akademik dr. Anton Vratuša je v govoru poudaril (op.: celotni govor je priloga prispevku): »Današnja slovesnost obnavlja spomin na težke boje, ki jih je vodil Cankarjev bataljon, na žrtve Dražgošanov in na zločin okupatorja. Da se ve in da se ne pozabi. Oprosti se lahko, pozabiti se ne more in se ne sme, da lahko delujemo tako, da se kaj takega nikoli več ne zgodi«. Izpostavil je spravo med nekdanjimi sovražniki in njihovo zavedanje skupne odgovornosti za mir in varnost v sodobnih časih ter za povrnitev medsebojnega zaupanja med narodi. »To dolgujemo žrtvam vojnega in drugega nasilja v 2. svetovni vojni in po njej, pa tudi samim sebi in bodočim rodovom«. Kot je ocenil slavnostni govorec je Slovenska narodnoosvobodilna vojska, ki je že v času boja požela visoka zavezniška priznanja, najvišje priznanje doživela lani, ko je francoski predsednik Francois Holland povabil njene veterane na proslavo ob 70. obletnici odprtja druge fronte v Normandiji 6. junija 2014. Proslava je pomenila tudi spravo med nekdanjimi sovražniki in njihovo zavedanje skupne odgovornosti za mir in varnost v sodobnih časih ter za povrnitev medsebojnega zaupanja med narodi. Želi, da se tega še zlasti spomnimo letos ob 70. obletnici osvoboditve domovine. »Stopimo torej skupaj, poglejmo si v oči in sezimo v roke. Tako bo tudi izhod iz današnjih težav naše družbe lažji in učinkovitejši, saj si ljudje želijo živeti v miru, medsebojnem zaupanju, solidarnosti in dobrem sosedstvu«.
 
Dr. Vratuša, ki bo prihodnji mesec dopolnil sto let, je ob zaključku govora iz rok predsednika ZZBZV NOB Slovenije Tita Turnška prejel posebno priznanje za svoja prizadevanja v duhu vrednot NOB.
 
Spominska slovesnost se je zaključila v dežju s pozivom prisotnim udeležencem na snidenje v letu 2016.