Državno prvenstvo Združenja Sever v taroku

Žalec

PVD Sever za celjsko območje je pod pokroviteljstvom ZPVD Sever poskusno organiziralo ekipno državno prvenstvo v igranju taroka, ki je potekalo v soboto 25. novembra 2017 v hotelu Žalec. Prvenstvo je bilo posvečeno obeležitvi spominskega dne Združenja Sever, ki ga praznujemo v spomin na 1. december 1989, ko smo delavci organov za notranje zadeve z odločno akcijo »SEVER« uspešno preprečili t.i. miting resnice v Ljubljani, katerega namen je bil rušenje takratne slovenske oblasti in prekinitev demokratičnih procesov, ki so bili v polnem teku.

Do tekmovanja je prišlo naključno, ko so v Odboru Žalec želeli izpeljati tekmovanje v igranju taroka, kot eno izmed oblik druženja in boja proti demenci, za kar naj bi bilo igranje taroka dobro. Drugi razlog pa je bil, da se člani veteranskega združenja staramo, in da nam naše fizične zmogljivosti ne dovoljujejo več fizično intenzivnih športov.

Izvedeno testno državno prvenstvo je potrdilo pravilnost odločitve, saj takšnega zadovoljstva tako organizatorji, kot udeleženci, že dolgo niso bili deležni. Že med samim tekmovanjem so bili organizatorji deležni pohval tako za idejo o izvedbi takšne aktivnosti, kot tudi o sami izvedbi in poteku tekmovanja. Zanimanje za tekmovanje so pokazali tudi lokalni mediji Savinjska televizija in lokalni časopis UTRIP.

Tekmovanje je potekalo nemoteno točno po časovnici, podprto z računalniško obdelavo in video projekcijo rezultatov.

Pokale in medalje sta podelila dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze društev Sever in predsednik PVDS za celjsko območje Tone Šmid. Prve tri ekipe so prejele pokale in medalje ter praktične nagrade, prvi trije posamezniki pa so prejeli medalje. Tekmovanja se je udeležilo 9 ekip, oziroma 27 tekmovalcev.

V ekipni konkurenci je prvo mesto zasedla ekipa PVD Sever Ljubljana 1, drugo PVD Sever za celjsko območje 1 in tretje mesto PVD Sever Maribor.

Med posamezniki je bil najboljši Stjepan Kovačevič, PVDS Ljubljana 1, drugi je bil Mitja Rugelj, PVDS Zasavje in tretji Branko Ačko, PVDS Mribor.