Izjava ZVVS in ZPVD Sever v zvezi z vloženo kazensko ovadbo v Republiki Srbiji zaradi vojnih zločinov in genocida

Po 28 letih od začetka vojne za Slovenijo še vedno ne moremo mimo blodenj posameznikov, ki želijo za vsako ceno prikazati zločinsko naravo osamosvojitvene vojne 1991. Tako smo lahko na portalu Siol https://siol.net/novice/slovenija/v-srbiji-vlozili-kazensko-ovadbo-zoper-kucana-ocitajo-mu-vojne-zlocine-in-genocid-501248, kasneje pa tudi v drugih medijih, prebrali članek o vojnih zločinih in genocidu Teritorialne obrambe in posameznikov nad našimi tedanjimi nasprotniki in celo nad njihovimi družinskimi člani. V ZVVS in ZPVD Sever nimamo podatkov, še manj pa pričevanj o zločinskem ravnanju TO ali milice in z gnusom zavračamo trditve v obtožnici beograjskega odvetnika ter jih ocenjujemo kot blatenje Republike Slovenije.

To ni prvi in gotovo ne zadnji primer takšnega početja in zato je potrebno vsak, tudi najmanjši poskus kogar koli jasno in odločno obsoditi. Kdaj bodo tovrstne blodnje in groba podtikanja končane, nam seveda ni znano. Vemo pa, da je mednarodno sodišče v Haagu preiskovalo morebitne vojne zločine, a jih v Sloveniji ni ugotovilo.

Teritorialna obramba in tedanja Milica ter vsi njuni pripadniki so dosledno spoštovali vsa pravna določila ter se borili častno in pošteno, z vsem potrebnim spoštovanjem tudi do nasprotnika.Za to gre zahvala dolgoletnemu usposabljanju častniškega kadra TO in milice, ki so bili usposabljani tudi za ravnanje z vojnimi ujetniki, ranjenci in v poznavanju določil mednarodnega vojnega in humanitarnega prava.

Pri tem ne gre pozabiti na brezhibno organizacijo zbirnih centrov za vojne ujetnike, prisotnost predstavnikov mednarodnega Rdečega križa, dosledno spoštovanje dogovorjenega premirja, skrb za ravnanje z vojnimi ujetniki, ki niso bili ne fizično, ne psihično mučeni ampak skrbno varovani in oskrbovani. Naše zdravstvene ustanove so vse ranjence, ne glede, ali so to bili pripadniki JLA, TO, milice ali civilne osebe obravnavale popolnoma enako, brez razlik. Ali so to vojni zločini in genocid?

Takšne anonimne ovadbe neznanih posameznikov niso in ne bodo omadeževale naše častno izbojevane samostojnosti.

Ladislav Lipič, predsednik ZVVS

Dr. Tomaž Čas, predsednik ZPVD Sever