Komemoracija na Koroškem

Dan spomina na mrtve je tesno povezan tudi z osamosvojitvenimi aktivnostmi policije in teritorialne obrambe na Koroškem v letu 1991.
V oboroženem spopadu s pripadniki JA sta na mejnem prehodu Holmec izgubila življenje takratna rezervna miličnika Postaje milice Slovenj Gradec Željko ERNOIČ in Bojan ŠTUMBERGER, na ožjem območju barikade kolone JA v Dravogradu pa je izgubil življenje takratni pripadnik TO Vincenc REPNIK. V dneh osamosvojitvene vojne na Koroškem je življenj izgubil tudi Marijan DOBLŠEK, takratni inšpektor milice na Upravi za notranje zadeve Slovenj Gradec.

V njihov spomin so v petek, 30. oktobra 2009, župan Matjaž ZANOŠKAR ter podžupana Jurij ŠUMEČNIK in Darko KAŠNIK z Mestne občine Slovenj Gradec, dr. Jurij FERME, direktor Policijske uprave Slovenj Gradec, Vinko MLINŠEK, predsednik PVD Sever za Koroško, Iztok MORI, komandir Policijske postaje Slovenj Gradec ter delegacij ZVV Mislinjske doline in SV, položili vence in prižgali svečke k spomeniku v parku miru v Slovenj Gradcu.

Skupno polaganje vence padlim v osamosvojitveni vojni za Slovenijo poudarja pomen enotnosti lokalnih skupnosti in veteranskih organizacij na Koroškem, v letošnjem letu pa se je polaganju vencev pridružila tudi delegacija SV, kar daje komemoraciji še dodaten pomen.

mag. Peter PUNGARTNIK,
predsednik častnega razsodišča Združenja Sever