Krn - Pohod spomina 1918-2009

Pri Krnskem jezeru je v soboto, 14. novembra 2009, potekala tradicionalna slovesnost v počastitev vseh padlih in umrlih vojakov ter konca I. svetovne vojne.
Tokratnega pohoda, ki so ga organizatorji pripravili že dvanajstič zapored, se je kljub slabemu vremenu udeležilo približno 300 pohodnikov, med njimi pa so bili predstavniki iz sedmih evropskih držav. Zaradi več kot 30 centimetrov debele snežne odeje so pohodniki letos krenili iz Lepene.

Zbrane je na spominski slovesnosti pri Krnskem jezeru, ki je potekala pod geslom Krn – pohod spomina 1918-2009, nagovoril predsednik organizacijskega odbora Janko Sebastjan Stušek. Osrednji govornik je bil Janez Pajer, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki je ob tej priložnosti spomnil na nepojmljivo morijo v prvi svetovni vojni, še posebej na soški fronti. Na letošnji spominski slovesnosti so posebno priznanje podelili upokojenemu polkovniku madžarske vojske Gaborju Ovariju, rednemu udeležencu slovesnosti pri Krnskem jezeru.

Slovesnosti pri Krnskem jezeru so se poleg pohodnikov in praporščakov udeležili tudi predstavniki Zveze policijskih veteranskih društev Sever, pripadniki Gorske policijske enote, policisti Policijske uprave Nova Gorica in drugi delavci Policije, pripadniki Slovenske vojske, udeleženci v uniformah iz prve svetovne vojne, prišli pa so tudi veleposlaniki in vojaški atašeji. Na proslavi so tudi letos nastopili člani Policijskega orkestra.

Sledila je tradicionalna komemoracija za padlimi vojaki pri »madžarskem križu« pri Domu pri Krnskim jezerih. V večernih urah pa so se na obrežju Krnskega jezera zbrali pohodniki z baklami v rokah in še enkrat počastili spomin na padle in umrle v prvi svetovni vojni, ki se je končala s kapitulacijo Nemčije 11. novembra 1918.

Pošta Slovenije je letos ob bivaku odprla enodnevno pošto »5234 Krnsko jezero«, s posebnim žigom, novogoriško filatelistično društvo pa je izdalo spominsko dopisnico.

Besedilo in foto:

Dean Božnik, DVS Severne Primorske