Okrogla miza z naslovom Zgodbe osamosvojitve

Ljubljana

20.decembra 2019 je v Veliki dvorani Fakultete za družbene vede v Ljubljani potekala okrogla miza z naslovom Zgodbe osamosvojitve. Okroglo mizo je pripravilo Društvo študentov obramboslovja Slovenije v sodelovanju s Katedro za obramboslovje FDV in Študentskim klubom FDV, nosilec dogodka pa je bil Aljaž Strmljan, študent FDV.

Na okrogli mizi so govorci predstavili svoje izkušnje med obdobjem osamosvajanja. Pogovor je kot strokovnjakinja na obrambnem področju in zelo dobra poznavalka obdobja osamosvajanja vodila dr. Ljubica Jelušič, zgodbe pa so predstavili Brane Praznik, kot pripadnik obveščevalnih struktur, Franci Šega, kot pripadnik manevrske strukture narodne zaščite 1990 in 30. razvojne skupine teritorialne obrambe, in Anton Pozvek, kot pripadnik takratnih organov za notranje zadeve.

Pred začetkom okrogle mize je Aljaž Strmljan predstavil del eksponatov iz obdobja osamosvojitve Slovenije iz svoje zasebne zbirke.

Aljaž Starman je na svoji fb strani po dogodku zapisal:

Led prebit. In to na nivoju. Dogodkov v povezavi z osamosvojitvijo se spominjamo vsako leto. Pozablja pa se na ljudi.

Ob podpori Katedre za obramboslovje, DŠOS in ŠK FDV sem v petek organiziral okroglo mizo in razstavo z naslovom Zgodbe osamosvojitve. Za ta datum smo se odločili zaradi dveh pomembnih obletnic: postroja v Kočevski reki 17. decembra in izvedbe plebiscita 23. decembra 1990.

Šlo je za predstavljanje osebnih zgodb Veteranov in skozi njih spoznavanje obdobja osamosvajanja, zato sem k sodelovanju povabil ljudi, ki imajo veliko izkušenj in znanja iz tistih časov. Najprej sem navzočim predstavil svojo zbirko, ki sicer še zdaleč ni največja, kar so jo nekateri izmed njih videli, je pa vseeno pomenljiva. Pogovor ob okrogli mizi bi bil težko plodnejši, tudi sami sodelujoči na njej smo izvedeli marsikatero novo informacijo.

Čeprav sem se že zahvalil vsakemu zaslužnemu posebej, bi to rad na tem mestu naredil še enkrat. Najprej hvala Katedri za obramboslovje, DŠOS in ŠK FDV in študijskim kolegom, da so pomagali pri izvedbi dogodka in na koncu tudi pomagali pospraviti. Hvala profesorici dr. Ljubici Jelušič, da se je odzvala kot moderatorka okrogle mize. Hvala Branetu, Frenku in Antonu, da so bili pripravljeni svoje izkušnje deliti z malce širšim krogom ljudi. Hvala vsem obiskovalcem, ki so prišli poslušat in upam, da so od dogodka kaj odnesli. Hvala vsem Veteranom in vsem ostalim, ki so mi karkoli donirali v zbirko. Hvala mami, očetu, bratu in babi za pripravo skromne, a zelo dobre pogostitve. Pa tudi, da sem zaradi vas takšen, kakršen sem. Hvala kolegu Roku Dolencu, da je dogodek ovekovečil s tako dobrimi fotografijami. Hvala tudi tistim, ki mi mečejo polena pod noge, ker se vsakič znova dvignem bolj odločen in močnejši. In še na koncu hvala vsem, ki sem jih tu pozabil.