Osrednja obeležitev dneva suverenosti

Državna proslava ob dnevu suverenosti je bila 25. oktobra 2021, ob 20. uri v športni dvorani Osnovne šole Koper, Cesta Zore Perello Godina 1, Koper. Udeležba na proslavi je bila zaradi zahtev NIJZ omejena in dovoljena le z vabilom z vložnim listkom ter PCT potrdilom na COVID-19.

Avtor: Ekranska slika RTV SLO 1 - prenos osrednje proslave v Kopru

Slavnostni govornik na proslavi je bil minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin.

Slovesnost je režirala Katja Pegan. Ker se je ta odločilni trenutek zgodil v Kopru, ob morju, je za glasbeni del, ki nosi mediteranski utrip, poskrbel Patrik Greblo, kratke filme pa je posnel Dean Grgurica. Program so sooblikovali Orkester Slovenske vojske in Policijski orkester, Otroški pevski zbor Osnovne šole Koper, Učiteljski pevski zbor Deve in solistke Anika Horvat, Ana Dežman in Štefica Stepančević.

Na vhodu v dvorano smo postavili panoje premične razstave Dan prej, med vojno in mirom, ki smo jo v letošnjem letu sooblikovali s Pokrajinskim muzejem Koper. Razstava predstavlja osamosvojitvene dogodke Južnoprimorske pokrajine v prvih dneh vojne, pogajanja, umik in odhod enot jugoslovanske armade iz Slovenije. V prvem delu razstave avtor Ivan Simčič predstavi pravne akte, ki so bili sprejeti, da se je pričel proces osamosvojitve. V nadaljevanju pa kronološko prikaže skozi besedo in fotografijo izhod enot JA iz Ilirske Bistrice v smeri mejnih prehodov Fernetiči, Lipica, Krvavi potok in Škofije ter spontan upor prebivalstva zoper agresijo. Izpostavljeno je delo pripadnikov takratne milice, ki je skrbela za red in nenasilno oviranje enot JA. Oborožen odpor je izvedla teritorialna obramba skupaj z milico, temu so sledila pogajanja in končno umik enot JA z ozemlja Slovenije.