Osrednja proslava veteranov vojne za Slovenijo ´91

Velenje

Veterani vojne za Slovenijo ´91 združeni v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever smo slavnostno obeležili 25. let razglasitve samostojne države Republike Slovenije. Slavnostni govornik je bil prvi predsednik države Milan Kučan, ki je v svojem nagovoru izpostavil, da smo se bili v preteklem stoletju Slovenci prisiljeni boriti v treh vojnah in da smo branili svobodo, človekovo dostojanstvo, mir in pravico za vse - tudi v tej zadnji vojni. 

Zavedali smo se, da te vrednote branimo pred politiko sovraštva, nacionalne nestrpnosti, izključevanja drugačnih in vsega drugačnega. Meni, da smo danes dolžni protestirati proti neobčutljivosti in izgubi zgodovinskega spomina. "Odločno povejmo, da v sodobni Evropi, ki temelji na vrednotah protifašizma, ni prostora za oživljanje barbarstva. Povejmo, da zavračamo sprenevedanje in zatiskanje oči pred njegovim oživljanjem," je dejal Kučan. "Zdaj že četrt stoletja živimo v svoji državi. Z državo smo dobili orodje, s katerim smo sami postali odgovorni za svojo usodo. Na nikogar drugega ne moremo več prenašati odgovornosti in se skrivati za odločitvami drugih," je med drugim dejal Kučan. Dodal je, da si moramo sami pošteno odgovoriti na vprašanje, kako to orodje uporabljamo in kako uresničujemo pričakovanja, ki smo jih vsak po svoje vlagali v rojevanje države.

 

Prireditve so se v velikem številu udeležili veterani iz vse Slovenije ter prebivalke in prebivalci Velenja. Scenarist in režiser proslave Tomaž Letnar in nastopajoči: Policijski orkester, Gardna enota SV, združeni pevski zbori Šaleške doline, plesalci plesnega studia N, Gordana Hleb, Urška Gololičič, Nataša Trček, povezovaca Voranc Boh in Ambrož Kvartič so na koncu poželi bučen aplavz.

 

Proslavo si lahko ogledate tudi v posnetku na tej povezavi >>>