Osrednja slovesnost ob dnevu suverenosti

Športna dvorana Skala, Pivka

Letošnja slovesnost je bila v sredo, 25. oktobra 2017, ob 17. uri, v Športni dvorani Skala v Pivki. Organizirali sta jo Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever v sodelovanju z občino Pivka,  Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Postojna in Policijskim veteranskim društvom Sever za Primorsko in Notranjsko-odbor Notranjska.

foto: Fras Miha

foto: Fras Miha

Slovesnost je bila tokrat osredotočena na Notranjsko, od koder se je JLA umikala iz velikih oporišč v Ilirski Bistrici, Postojni in Pivki. Tudi kulturni del prireditve, ki je bil filmsko obarvan je predstavil akterje in dogodke tedanjega časa na Notranjskem.

Zbrane je najprej nagovoril župan občine Pivka Robert Smerdelj, osrednji govornik pa je bil predsednik Državnega zbora RS Dr. Milan Brglez. Scenaristka tokratne prireditve je bila domačinka Dragana Čolić v sodelovanju s skupino Žerjavisti. V kulturnem programu so sodelovali Policijski orkester, združena Moški pevski zbor Pivka in Ženski pevski zbor Prem, solistki:  Jerneja Sojer Smerdu in Gaja Udovič, plesalci:  Žana Vidmar, Anaia Alilovski Žagar, Nik Kidrič in Neja Kalan, ter igralci: Martin Valič, Aleksandra Petković, Peter Bajnoci  in Klemen Novak.

Prireditve se je udeležilo več kot 1000 veteranov in drugih obiskovalcev iz cele Slovenije, ki so po končani prireditvi zadovoljni zapuščali Pivko. Za prijeten sprejem pa so poskrbeli člani OZVVS Postojna z izbranimi domačimi dobrotami.

 

Odhod zadnjega vojaka JLA je bil zaključek oborožene obrambe procesov slovenske osamosvojitve. Dogodki, ki jih povezujemo z osamosvojitvenimi procesi, so se začeli že s preprečitvijo t.i. mitinga resnice v Ljubljani leta 1989, nadaljevali so se s prvimi demokratičnimi večstrankarskimi volitvami aprila 1990, s poskusom razorožitve slovenske teritorialne obrambe, ustanovitvijo manevrske strukture narodne zaščite, plebiscitom in vojno za samostojno Slovenijo 1991. S sklepnim dejanjem, odhodom JLA iz Slovenije, je proces osamosvojitve prešel v zaključno fazo, ko je bila potrebno le še pridobiti mednarodno priznanje nove države.

Iz pristanišča v Kopru se je JA začela umikati 20. oktobra 1991, kot zadnji dan umika pa je bil določen 25. oktober. Že 21. oktobra je v Luko Koper priplula vojaška ladja Galeb, ki je na krov sprejela nekaj čez tisoč vojakov JA. V naslednjih dneh so v Koper pripluli še črnogorski trajekt Sveti Štefan in dve vojaški transportni ladji. 25. oktobra sta v Koper priplula tudi malteški trajekt Venus in vojaški trajekt PO-9, ki sta vkrcala še zadnje vojake JLA, ki so ozemlje Slovenije zapustili istega dne ob 23.45 uri, ladja Venus pa je slovensko morje zapustila v prvih minutah 26. oktobra 1991.

Obeleževanje odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije je v preteklih letih potekalo zelo različno in na različnih krajih. Za obeleževanje okroglih obletnic vsako peto leto v Kopru sta v preteklosti menjaje skrbeli ministrstvi za obrambo in za notranje zadeve. Od leta 2009 vsakoletne slovesnosti skupaj organizirata Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever. Leta 2009 je bila slovesnost v Vipavski vojašnici, 2010 v Mariborski Kadetnici, 2012 v Radencih, 2013 v Cerkljah ob Krki in 2014 v Radovljici. Leta 2015, ob 24. obletnici odhoda JLA iz Slovenije smo prvič obeleževali državni praznik dan suverenosti. Slovesnost je bila v Novem mestu, pripravili pa sta jo ZVVS in ZPVD Sever. Državno obeležitev dneva suverenosti v letu 2016 in 25. obletnice odhoda JLA iz Slovenije pa je potekala v organizaciji vladnega odbora za državne proslave v Kopru.  

Zadnji vojaki JLA so se umikali iz vseh vojaških objektov na območju Republike Slovenije. Čas do dokončnega umika je bil za pripadnike TO in policiste poln negotovosti, napetosti, nevarnosti izbruha novih oboroženih spopadov, pogajanj in nenazadnje prevzemanja izpraznjenih vojaških objektov v varovanje in upravljanje.  

Dan suverenosti je dan spomina na zmago nad Jugoslovansko ljudsko armado in njen umik z ozemlja Republike Slovenije. Odhod zadnjega jugoslovanskega vojaka predstavlja tudi vrh procesa slovenske osamosvojitve. 

Pravno formalno je postala Slovenija suverena država 25. junija 1991 z razglasitvijo Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije. Takrat je v Sloveniji še vedno pod budnim nadzorom obrambnih in varnostnih sil Republike Slovenije delovala Jugoslovanska ljudska armada. 25. oktobra 1991 pa je ob 23.45 uri slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade, takrat že nam tuje vojaške sile. Na ta dan je Slovenija tudi dejansko postala suverena država. Od tega trenutka je samo teritorialna obramba oziroma slovenska vojska skrbela za obrambno varnost, slovenska policija in drugi organi pa za notranjo varnost Republike Slovenije.

 

V nadaljevanju objavljamo tudi slavnostni nagovor predsednika Državnega zbora RS.