Otvoritev razstave VOJNA IN MITI

Eda center, Nova Gorica, Delpinova 18b

V četrtek 2. avgusta 2018, ob 16.uri je bila v EDA centru v Novi Gorici slovesna otvoritev razstave VOJNA IN MITI. Postavili in otvorili so jo Rusko vojaško zgodovinsko društvo, Veleposlaništvo Ruske Federacije v Republiki Sloveniji, Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani in Mestna občina Nova Gorica so v sodelovanju z veteranskimi organizacijami Slovenije.

Prav gotovo pa razstave v Novi Gorici ne bi bilo brez izredno velikega prispevka in truda Draga Kosmača, člana Društva veteranov Sever Severna Primorska.

Namen razstave "Vojna in miti" Ruskega vojaško-zgodovinskega društva je ta, da bi državljanom Evropske unije in hkrati pripadnikom različnih generacij in pogledov v čim širšem krogu preko javne diskusije predstavili spopade v zaključnih fazah Velike domovinske vojne v letih 1944 in 1945.

Razstavni materiali so s pomočjo problemsko-kronološkega ključa v intuitivno razumljivi obliki predstavljeni tako za strokovnjake, kakor tudi za laične obiskovalce.

Veličastna razstava prvič gostuje v Slovenji in bo na ogled do 15. septembra 2018.

Na otvoritvi so spregovorili Matej Arčon, župan mestne občine Nova Gorica, dr. Doku Zavgajev, veleposlanik Ruske Federacije v Sloveniji, predstojnik Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani in podpredsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo.  

Dr. Doku Zavgajev je med drugim dejal: Ta razstava je v številnih ruskih mestih doživela velik uspeh in si jo je ogledalo več kot milijon ljudi. Na zanimiv način so prikazani boj rdeče armade v končni etapi druge svetovne vojne med letoma 1944 in 45. Namen razstave je objektivno (z predstavitvijo izvirnega dokumentarnega gradiva) in resnično spregovoriti o dogodkih, povezanih z drugo svetovno vojno. V bojih za osvoboditev Evrope je padlo milijon sovjetskih vojakov, več kot 2 milijona jih je bilo ranjenih. Razstava je v Slovenijo pripeljana iz Slovaške, po Sloveniji pa bo odpeljana na Češko, kjer bo postavljena na ogled v višegrajski rezidenci predsednika Češke republike Zemana. Razstava z naslovom Vojna in miti je zanimiva tako za strokovnjake kot za širšo javnost, zato je zanimanje zanjo precejšnje.

Daniel Božič je v nagovoru povdaril: Razstava bo povedala samo to, kakšna so bila dejstva ob koncu druge svetovne vojne in kdo je koga osvobajal, kdo je bil okupator in kdo je bil osvoboditelj. Nekatere sile poskušajo spremeniti zgodovinska dejstva. Temu hočemo zoperstaviti resnične podatke.

 

Foto in video: Vid Šibelja

Otvoritev razstave Vojna in miti v Novi Gorici - War and myths