Vabilo na pohod za mir v Ljubljani 2018

Ljubljana

21.september je mednarodni dan miru.

V petek, 21. septembra 2018 bo v Ljubljani med 11. in 13. uro potekal Pohod za mir 2018.

 

PROGRAM:

11.00 - 11.15      Zbor udeležencev na ploščadi pred Moderno galerijo (Orkester slovenske policije zaigra nekaj skladb, prijezdijo konjeniki Postaje konjeniške policije Ljubljana. Razdelitev balonov in zastavic).

11.15 – 11.45   Pohod po Cankarjevi, Čopovi, Prešernovem trgu in Stritarjevi do Mestnega trga.

11.45 – 12.45   Glasbeni program z ikoničnimi skladbami miru iz vsega sveta v izvedbi Orkestra slovenske policije in Mešanega mladinskega pevskega zbora Veter. 

            11.50   Zoran Janković, župan MO Ljubljana, pozdravni nagovor 

            11.55   branje poslanice generalnega sekretarja OZN

            12.00   minuta tišine

            12.05  Tone Partljič, slovenski pisatelj, dramatik, učitelj, scenarist, politik, komediograf, nacionalno mirovno sporočilo

12.45               zaključek in razhod

 

Pohod za mir organizirajo veteranske in domoljubne organizacije: Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveza društev vojnih invalidov Slovenije, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever. Navedene organizacije so članice Svetovne federacije veteranov, v kateri usklajeno zastopajo interese slovenskih vojnih veteranov in usklajeno izvajajo skupne aktivnosti federacije.

Pohod za mir je skupna aktivnost vseh članic svetovne federacije veteranov. Odvija se 21. septembra po enakem scenariju v vseh prestolnicah držav, katerih veterani so člani svetovne federacije. Ključni del scenarija je branje poslanice generalnega sekretarja OZN (slovenski prevod poslanice bomo objavili takoj, ko jo bomo dobili), minuta tišine za padle bojevnike v vseh vojnah ob 12. uri, nacionalno mirovno sporočilo. Letos smo zanj zaprosili Toneta Partljiča, slovenskega pisatelja, dramatika, učitelja, scenarista in komediografa.

Zavzemanje za mir je v sami srčiki dejavnosti mednarodne federacije, v svoj kredo so zapisali besede Nobelovega nagrajenca Ralpha Buncha: »Nihče ne more govoriti bolj zgovorno o miru kot tisti, ki so se bojevali v vojni /…/ glas vojnih veteranov je odmev hrepenenja za mir ljudi vsega sveta /…/ veterani želijo bogatejše življenje v svobodi, enakost in dostojanstvo….«.

Vse štiri slovenske organizacije vojnih veteranov delijo enake vrednote in se zavzemajo za mir, za vzgajanje patriotizma, za demokratično družbo, socialno državo, za ohranjanje tradicij boja za nacionalno suverenost, za solidarnost in zato tudi s takšnimi manifestacijami, kot je pohod za mir, poskušajo opozoriti na aktualne probleme sodobnega sveta in naše domovine.

Pohod za mir bodo slovenske organizacije veteranov organizirale tudi v prihodnje. Želimo, da bi se pohoda za mir udeleževalo vse več državljanov, predvsem pa šolske mladine, da bi postal del slovenske zavesti o miru, demokraciji, pravni in socialni državi.