Poklon spominu na padle v vojnah za Slovenijo

Ljubljanske Žale

Članice koordinacije veteranskih in domoljubnih organizacij Slovenije (KoDVOS) so pripravile komemorativne slovesnosti ob Dnevu spomina na mrtve na Ljubljanskih Žalah.

Žalne slovesnosti so potekale v petek, 29. oktobra 2021 in sicer:

- ob 09.40 uri polaganje vencev pri Kostnici žrtev 1. svetovne vojne. Vence so položili minister za obrambo, podžupani mestne občine Ljubljana, KoDVOS pod vodstvom predsednikov ZSČ, ZGDM in ZDG MORiS ter predstavniki ruskega, avstrijskega in romunskega veleposlaništva v Sloveniji. Sodelovali so Častna straža SV in kvartet trobil Policijskega orkestra.

- ob 10.15 uri spominska slovesnost v Spominskem parku padlih borcev in talcev. Zbrane je nagovoril ljubljanski podžupan Aleš Čerin, vence pa so položili minister za obrambo, podžupani MO Ljubljana,  KoDVOS pod vodstvom predsednikov ZZBzvNOBS, ZDVIS in TIGR, ter delegacija MO ZBNOB Ljubljana. Sodelovali so Častna enota SV, Policijski orkester, mešan pevski zbor in recitatorka Lina Potočki Vozny.

- ob 10.50 uri polaganje vencev pri spomeniku talcem v Gramozni jami. Vence so položili minister za obrambo, podžupani MO Ljubljana, KoDVOS pod vodstvom predsednikov ZZBzvNOBS, TIGR in MO ZBNOB Ljubljana. Sodelovali so Častna straža SV in kvartet trobil Policijskega orkestra.

- ob 11.15 uri spominska slovesnost pri Spomeniku padlim v vojni za Slovenijo 91´. Z vojaškimi častmi so vence položili delegacija MO/SV, ki jo je vodil obrambni minister Matej Tonin, venec MNZ/Policije je položil notranji minister Aleš Hojs, v imenu  KoDVOS predsedniki ZVVS Ladislav Lipič, ZPVD Sever dr. Tomaž Čas in ZDK MORiS Peter Vaš, podžupani MO Ljubljana pod vodstvom podžupanje Tjaše Ficko in delegacija OZVVS mesta Ljubljana. Sodelovali so Častna enota SV, Policijski orkester in praporščaki članic KoDVOS.

Minister Matej Tonin je v nagovoru opomnil, da so padli v vojni za Slovenijo dali največ, kar so lahko, za to, da lahko sami upravljamo svojo državo in ustvarjamo njeno prihodnost. Obranili in uresničili so samostojnost in suverenost, po kateri so hrepenele generacije pred nami. Pomnik 91  je velik kraj spoštljivosti in hvaležnosti do padlih v vojni za našo samostojnost. Simbolično predstavlja našo vez z osamosvojitelji, ki so žrtvovali življenje za našo domovino, ter nas utrjuje v domoljubju, je poudaril minister Tonin.

Obenem je spomnil tudi na sprejete spremembe zakonov o vojnih invalidih, o žrtvah vojnega nasilja in o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo. "V zadoščenje mi je, da nam je s paketom tako imenovanih veteranskih zakonov po tridesetih letih končno uspelo popraviti nekatere krivice," je poudaril Tonin.

V svojem nagovoru je minister spomnil tudi na novoustanovljeno Upravo Republike Slovenije za vojaško dediščino, ki deluje v okviru Ministrstva za obrambo, v sodelovanju z drugimi organi in organizacijami v teh dneh v duhu globokega spoštovanja pripravlja žalne slovesnosti in polaganja vencev na spominskih krajih in območjih žalovanja tako doma kot v tujini.

Ob 12. uri so predstavniki KoDVOS položili venec tudi pri ruskem pomniku na Žalah in se poklonili spominu na padle Ruske in Sovjetske vojake na slovenskih tleh.

foto: AP