Projekt VOZNIŠKO DOVOLJENJE VZORNEGA VOZNIKA

Koper

Policijska uprava Koper in Policijsko veteransko društvo Sever za Primorsko in Notranjsko sodelujeta v skupnem projektu.

Koprski policisti so voznikom, ki jih večkrat ustavijo, a ugotovijo, da vozijo po predpisih, izdajali posebno "Vozniško dovoljenje vzornega voznika". Dovoljenja so podeljevali ob kontrolah cestnega prometa med decembrsko preventivno akcijo »Vzorni voznik«, s katero so želeli na območju Policijske uprave Koper zmanjšati število prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Policisti pri cestnoprometnih kontrolah pogosto ustavijo voznike, za katere ugotovijo, da vozijo po predpisih. Velika večina takih voznikov to razume in podpira delo policistov ter to tudi javno zagovarja. Ker si želimo, da bi bilo takih voznikov čim več in da bi še naprej vozili po predpisih, so se v Kopru odločili, da v sodelovanju z PVD Sever izvedejo preventivno akcijo Vzorni voznik, katere namen je zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti in vožnje pod vplivom alkohola. Ob tem so voznikom, ki so vozili po predpisih, njihovo ravnanje je vzorno, predvsem pa nimajo kazenskih točk, ob voznikovem soglasju izdali "vozniško dovoljenje vzornega voznika".  

Gre za simbolično kartico, ki jo policist  izda vozniku, ta pa se na tak način "obveže", da bo še naprej vozil trezen, s prilagojeno hitrostjo in tudi sicer skladno s cestnoprometnimi predpisi.

Program je bil podprt tudi s finančnimi sredstvi, ki jih je PVD Sever za Primorsko in Notranjsko pridobilo na javnem razpisu gospodarske družbe Luke Koper.