Skupna izjava za javnost - ustanovitev nove veteranske organizacije

V veteranskih organizacijah Združenju Sever in Zvezi veteranov vojne za Slovenijo smo v zadnjih dneh spremljali aktivnosti za ustanovitev nove veteranske organizacije.

Pravica do združevanja je ustavna pravica, ki je nikomur ne odrekamo. Presenečeni pa smo bili nad odločitvijo predstavnikov osamosvojitvene vlade, da se ne udeležijo proslave ob 20. letnici MSNZ, ki bo 26. 9. 2010, na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.

Proslava bo obeležila pomembne dogodke, kot so zavrnitev ukaza o oddaji orožja v skladišča JLA, ustanovitev projekta MSNZ ter sprejem ustavnih amandmajev, ki so omogočili neposredno poveljevanje in vodenje Predsedstva RS nad Teritorialno obrambo Slovenije. Vse te aktivnosti so pred 20. leti veliko pripomogle k uspešni osamosvojitvi Slovenije leta 1991. Po odločitvah tedanje vlade smo veterani izvajali vse naloge v pripravah na osamosvojitev in z orožjem branili Slovenijo v osamosvojitveni vojni, pri tem pa izpostavljali tudi svoja življenja za skupni cilj, neodvisno državo Slovenijo.

Žalostno je, da po 20. letih nismo več vredni niti toliko, da bi nas člani tedanje vlade počastili s prisotnostjo na naši prireditvi, ki je prvenstveno posvečena obeležitvi projekta Manevrska struktura narodne zaščite.

V času, ko obe veteranski organizaciji, ZVVS in Sever, uspešno sodelujeta pri različnih projektih in ko razlik v pogledih na delovanje veteranskih organizacij med njima ni več, je toliko bolj nerazumna odločitev o novi veteranski organizaciji.

Kakšne nove resnice naj bi zastopala nova organizacija? Ali smo do sedaj o osamosvojitveni vojni govorili samo laži in potvarjali zgodovino?

Trditev, da smo v veteranskih organizacijah lahko člani samo pripadniki oboroženih formacij, pa je čista laž. Predlagamo jim, naj si preberejo statuta obeh organizacij, ki sta zelo široka in omogočata članstvo bistveno širšim skupinam ljudi, kot so opredeljeni v Zakonu ovojnih veteranih.«