Slovesnost na Bazoviški gmajni

9. septembra je lepo in toplo vreme privabilo na bazoviško gmajno za osrednjo proslavo v spomin na štiri bazoviške junake lepo množico ljudi. Častna gostja je bila ministrica R. Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak, ki je imela tudi krajši nagovor.

Slovesnosti so se med drugimi udeležili generalni konzul RS v Trstu Dimitrij Rupel, senatorka Tamara Blažina, deželni svetniki slovenske narodnosti, predstavniki tržaške občinske in pokrajinske uprave, predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij iz Slovenije (Združenje Sever je zastopal podpredsednik Angel Vidmar) ter drugi gostje.

Slavnostna govornika sta bila ravnatelj goriškega Kulturnega doma Igor Komel in v italijanščini zgodovinar Franco Cecotti.

Ko sta napovedovalca najavila prisotnost ministrice Ljudmile Novak, jo je del publike dvakrat glasno izžvižgal. Isti del publike je nato vneto ploskal in prekinil slavnostnega govornika Igorja Komela, ko je svoj govor začel med drugim tudi z "Dragi tovariši in tovarišice". Vodja organizacijskega odbora Bazovica 2012 Milan Pahor je prisotne pozval, naj spoštujejo različno misleče in naj ne pozabijo, da so na proslavi v spomin na bazoviške junake.

Milan Pahor je v svojem pozdravu med drugim povedal, da je napočil čas za državno priznanje spomenika in za revizijo procesa štirim bazoviškim junakom in njihovo oprostitev, kar je sprožilo bučno odobravanje in aplavz.

Predstavniki številnih inštitucij, organizacij, raznih ustanov in političnih strank iz Italije in Slovenije so položili vence k spomeniku. Kulturni program so oblikovali pevci in pevke pevskih zborov Igo Gruden iz Nabrežine, Valentin Vodnik iz Doline in Ivan Grbec iz Škednja  ter Godba ljubljanskih veteranov. Slovesnost se je zaključila z himno Vstala Primorska.