Slovesnost ob Dnevu veteranov vojne 1991

Geoss, 17.5.2017

Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever sta pri pomniku slovenskemu rodoljubu na Geometričnem središču Slovenije na Slivni pri Vačah pripravili osrednjo slovesnost v počastitev Dneva veteranov vojne 1991.

Slavnostni govornik je bil predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar.

Vojne veterane in ostale udeležence sta nagovorila tudi Anka Kolenc, predstavnica društva Geoss, ki je skrbnik spominskega parka in Franci Rokavec, župan občine Litija.

V nagovoru zbranim je slovenski premier poudaril, da mir ni samoumeven ter izrazil priznanje veterankam in veteranom vojne za Slovenijo, kot tudi aktivnim pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske, ki so pred dnevoma obeležili dan Slovenske vojske (govor je dostopen na e-povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=L7JPt2t64AE).

Datum praznika nas vsako leto vrne v leto 1990, ko je Jugoslovanska armada začela izvrševati ukaz o premestitvi orožja slovenske Teritorialne obrambe v vojaška skladišča. To bi jo oslabilo, upognilo in izčrpalo. Takrat se je zaslišal odločen »NE«. Najprej pri pokončnih posameznikih. Nato v šestnajstih občinah, v katerih so orožje zadržali in tudi tistih, katerih orožje se je že mnogo pred zaostritvijo razmer hranilo v objektih jugoslovanske armade.

Temu je sledilo organiziranje tajne vojaške organizacije, kasneje poimenovane Manevrska struktura narodne zaščite (MSNZ). Prav zaradi tega odpora je zgodovina Republike Slovenije zgodovina svobode – saj je svoboda, ko rečeš NE.

Slovesnost je povezoval Ambrož Kvartič, v kulturnem programu pa so sodelovali Oktet Gallus Ribnica, ter trobilni kvartet in bobnarja Policijskega orkestra.

 

Foto: Janez Platiše