Slovesnost ob obletnici odhoda zadnjega vojaka JA iz Slovenije leta 1991

Avditorij generala Maistra v Kadetnici v Mariboru

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je v sodelovanju z Združenjem Sever v Avditoriju generala Maistra v Kadetnici v Mariboru pripravila slovesnost ob 19. obletnici odhoda zadnjega vojaka jugoslovanske vojske iz Slovenije, kar je bilo sklepno dejanje v osamosvajanju Slovenije.

Na velik pomen dogodkov v noči na 26. oktober 1991 je opozoril slovesni govornik, tedanji namestnik poveljnika milice Boris Žnidarič. Kot je dejal Žnidarič, je 25. oktober praznik suverenosti Slovenije, datum, ki sicer še ni državni praznik, a si po njegovem prepričanju to vsekakor zasluži. Omenjeni dogodek je namreč po njegovem neizbrisno zaznamoval slovensko nacionalno samopodobo ter se trdno zasidral v nacionalno zavest Slovencev.

"Suverenost naroda in države je bila namreč vzpostavljena prav na ta dan ob 23.45 uri, ko se je poslednji vojak poražene jugoslovanske vojske vkrcal na malteški trajekt Venus in s tem zapustil slovensko ozemlje. V tem trenutku je postala Slovenija razbremenjena in osvobojena prisotnosti nam tuje in osovražene jugoslovanske vojske, s tem pa tudi opazovalcev Evropske unije," je dejal Žnidarič in dodal, da smo s tem postali popolni gospodarji na svoji zemlji ter suveren narod s popolno oblastjo nad ozemljem svoje države.

Udeležence slovesnosti, med katerimi so bili tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, notranja ministrica Katarina Kresal, načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner ter svetovalec predsednika republike za obrambne zadeve Ladislav Lipič, je pozdravil tudi predsednik ZVVS Janez Pajer. Kot je dejal, je proces osamosvajanja trajal leto in pol, pri tem pa sta imeli pomembno vlogo tudi slovenska milica in teritorialna obramba.

"Zmaga je bila veličastna, poraženec pa izjemno močan vojaški stroj JLA, ki je na današnji dan pred 19. leti klavrno zapuščal Slovenijo," je dejal Pajer in dodal, da so se za slovesnost v Mariboru odločili zato, ker so skupaj z Zvezo policijskih veteranskih društev Sever sklenili, da bodo praznovanja obeleževali vsako leto v drugem slovenskem kraju. Prispevek k temu velikemu dejanju je namreč bil vseslovenski in ne gre le za Koper, ki simbolizira kraj odhoda zadnjega vojaka JA z ozemlja Slovenije, je še dodal Pajer.

Predsednik republike Danilo Türk se današnje slovesnosti osebno zaradi zadržanosti ni mogel udeležiti, zato pa je zbrane nagovoril posredno s pismom, v katerem je tudi sam izpostavil velik pomen dogodka, ki ne sme biti nikoli pozabljen. Z izplutjem zadnjih pripadnikov JA je Slovenija postala suveren gospodar na svojem celotnem ozemlju, je zapisal Türk in dodal, da je to pomenil nekakšen "vrh osamosvojitvene gore".

Po razglasitvi neodvisnosti Slovenije 25. junija 1991 in desetdnevni vojni je v začetku julija po posredovanju Evropske skupnosti na Brionih prišlo do pogajanj med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Podpisali so t.i. brionsko deklaracijo, ki jo je 10. julija potrdila tudi slovenska skupščina. V skladu s tem dokumentom so se začela pogajanja o podrobnostih umika JA in o vrnitvi vojaške opreme. Iz pristanišča v Kopru se je jugoslovanska armada začela umikati 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika.

posnetek slovesnosti