Slovesnost ob odkritju plošče in poimenovanju spominske sobe po Robertu Hvalcu

Maribor, Trubarjeva ul. 19

28. junija 2019 je pod častnim pokroviteljstvom ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja potekala slovesnost ob odkritju plošče in poimenovanju spominske sobe po Robertu Hvalcu, rezervnemu miličniku, ki je izgubil življenje med osamosvojitveno vojno.

Zbrane sta najprej nagovorila Rafael Viltužnik, direktor Policijske uprave Maribor in dr. Tomaž Čas, predsednik ZPVD Sever.  Med udeleženci slovesnosti je bila Hvalčeva sestra Suzana Furek, mariborski župan Saša Arsenovič, namestnik generalne direktorice policije Tomaž Pečjak in poslanca mag. Karmen Furman in Franc Breznik. Osrednji govornik je bil Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve.

Kot je v svojem govoru izpostavil minister Poklukar, je bil pred 28. leti slovenski narod postavljen pred zgodovinske odločitve. »Ljubezen do domovine in do še ne izoblikovane lastne države nas je usmerila na edino logično, a tudi najbolj zahtevno in odgovorno pot. V obdobju, ko smo šele slutili obrise samostojnosti, so bile naše želje po tem in upanje v drugačno prihodnost močnejše od vseh strahov in negotovosti. Nastajanje demokratične in suverene države Slovenije pa je bil proces, ki je od vseh nas zahteval odločnost, premočrtnost in predvsem trdno zaupanje ključnih odločevalcev v njene prebivalce in seveda obratno. Brez nedvoumne vzajemne podpore in neizmerne volje bi bilo v prelomnih trenutkih praktično nemogoče narediti en sam korak naprej.«

Izpostavil je ključno vlogo miličnikov, pripadnikov teritorialne obrambe in civilnega prebivalstva, ki so bili pripravljeni za vsako ceno braniti svoje ozemlje, svoje vrednote in načela, torej braniti svojo prihodnost. Žal je bila cena za marsikoga zelo visoka, celo tista najvišja. V vojni za Slovenijo leta 1991 je svoje življenje izgubilo šest policistov.

Robert Hvalc je bil 22-letni rezervni miličnik Postaje milice Maribor Tabor. V času pred osamosvojitveno vojno je bil vpoklican na delo. 28. junija 1991 je opravljal naloge v patrulji skupaj z miličnikom Zdenkom Lilekom. Ko sta se s službenim vozilom peljala mimo vojašnice Vojvode Mišića v Mariboru, so vojaki takratne jugoslovanske armade z avtomatskim orožjem streljali na njuno vozilo. Robert Hvalc je za posledicami strelnih ran umrl na kraju nesreče, Zdenko Lilek pa je zaradi poškodb, ki so mu jih prizadejale strelne rane, postal trajni invalid.

»Dati življenje za domovino je čast, ki se ji moramo vselej in vsakič znova globoko pokloniti. Je tudi največja žrtev, ki je ne bomo nikoli pozabili, a je hkrati tudi večna, intimna bolečina v srcih svojcev, prijateljev in sodelavcev. Zato z današnjo slovesnostjo - poimenovanjem stavbe po Robertu Hvalcu in odkritjem spominske plošče skupaj obeležujemo tragične, a zgodovinske dogodke pred 28-imi leti. Obenem pa je to tudi spoštljivo in pietetno dejanje, s katerim se poklanjamo spominu na padlega policista,« je dejal minister Poklukar.

Ob tem se je zahvalil pobudnikom in organizatorjem današnje slovesnosti Združenju Sever in Policijskemu veteranskemu društvu Sever Maribor za njihovo predanost pri vestnem dokumentiranju zgodovinskih dejstev in zvesto ohranjanje spomina na ljudi in dogodke ob nastajanju naše lastne države Republike Slovenije.

Slovesnost je povezoval Stane Kocutar, v kulturnem programu pa je sodeloval kvintet policijskega orkestra in folklorna skupina.